Nieuws  >  COVID-19: EU-Commissie sluit met Janssen Pharmaceutica derde contract voor aankoop coronavaccin

COVID-19: EU-Commissie sluit met Janssen Pharmaceutica derde contract voor aankoop coronavaccin

BRUSSEL 08/10 - De Europese Commissie heeft een contract met Janssen Pharmaceutica goedgekeurd voor de aankoop van een coronavaccin voor 200 miljoen mensen, met de optie om 200 miljoen extra doses te kopen. Dat heeft de Commissie woensdag bekendgemaakt. Het gaat om het derde contract met een farmabedrijf voor de aankoop van een toekomstig vaccin tegen COVID-19. Het kandidaat-vaccin van Janssen zit momenteel in de derde fase van de klinische proeven.

In naam van de Europese lidstaten voert de Commissie onderhandelingen met verschillende farmabedrijven voor de aankoop van een coronavaccin. Er werden reeds drie contracten ondertekend: met AstraZeneca, met Sanofi-GSK en nu dus ook met Janssen Pharmaceutica. Het Belgische bedrijf maakt deel uit van de Janssen Pharmaceutical Companies van de Amerikaanse multinational Johnson & Johnson. Ook met CureVac, BioNTech-Pfizer en Moderna rondde de Commissie haar verkennende gesprekken reeds af, maar met die bedrijven werden nog geen contracten goedgekeurd.

Het is van cruciaal belang om snel een werkzaam vaccin tegen het nieuwe coronavirus te vinden, legt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de Europese vaccinstrategie uit. "Dit is ons derde contract met een farmaceutisch bedrijf. We willen dat de EU-burgers zo snel mogelijk over een veilig en doeltreffend vaccin kunnen beschikken."

Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides wijst erop dat Europa prioriteit geeft aan veiligheid en doeltreffendheid. "Vandaag (...) hebben we onze portefeuille van kandidaat-vaccins uitgebreid en dus onze kans om een doeltreffende remedie tegen het virus te vinden, vergroot. Er zullen meer overeenkomsten volgen, en we blijven vastberaden zoeken naar een succesvol en veilig vaccin om deze dodelijke pandemie te bestrijden."

Voor zijn kandidaat-vaccin tegen COVID-19 maakt Janssen Pharmaceutica gebruik van de AdVac-technologie, die het ook gebruikt heeft voor de ontwikkeling en productie van zijn recent goedgekeurde ebolavaccin en van zijn kandidaat-vaccins tegen zika, RSV en hiv. Dat de Commissie meestapt in de ontwikkeling van een coronavaccin heeft niet alleen met de ervaring van Janssen te maken, maar ook met zijn productiecapaciteit om de hele Europese Unie van een vaccin te kunnen voorzien.

Omdat de ontwikkeling van een coronavaccin snel moet gaan, financiert de Commissie een deel van de aanloopkosten van de producenten. Die financiering wordt beschouwd als een vooruitbetaling op de vaccins die daadwerkelijk door de lidstaten zullen worden aangekocht. De Commissie wijst erop dat door de hoge kosten en het hoge uitvalpercentage bij de ontwikkeling van een coronavaccin de investeringen voor de ontwikkelaars een groot risico met zich meebrengen. Door de aanloopkosten deels te financieren "worden investeringen mogelijk gemaakt die anders waarschijnlijk niet zouden gebeuren", luidt het.

De Europese lidstaten kunnen overigens beslissen om de vaccins die ze via de Europese procedure kunnen aankopen, te doneren aan landen met lagere of middelhoge inkomens of onder de andere Europese landen te verdelen.

GEJ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: