Nieuws  >  Pleidooi voor een neuronale herbronning van de psychiatrie (Opinie Dr. Otte, Prof. De Ridder en Dr. Van Renterghem)

Pleidooi voor een neuronale herbronning van de psychiatrie (Opinie Dr. Otte, Prof. De Ridder en Dr. Van Renterghem)

Opinie

BRUSSEL 12/10 - Het besef dat onze geestelijke gezondheidszorg (GGZ) aan een dringende revisie toe is, bestaat al geruime tijd. Maar vandaag is er goed nieuws en dat verdient toch ook om expliciet vermeld te worden! Er is een krachtig positief signaal van de politiek, namelijk een financiële ondersteuning van de GGZ met maar liefst 200 miljoen euro, waarvan 62 miljoen nog voor het einde van 2020. De huidige financiële “injectie” is het resultaat van een positieve stemming in de Kamer op een voorstel van Vooruit. We doen hier niet aan politiek maar zijn toch dankbaar voor iedereen die ongeacht haar of zijn partijpolitieke ideologie dit voorstel mee vorm gaf en steunde in de Kamer. Het staat ook ingeschreven in het nieuw regeerakkoord en er kan dus gestart worden aan de opbouw van een gedragen visie.

Hoe het geld aanwenden?

In een eerste tijd zullen bestaande zorgstructuren verder uitgebouwd en ook beter ondersteund worden. We denken daarbij aan een betere support voor de mobiele equipes en versterking van de slagkracht van diverse andere teams die sinds artikel 107 operationeel zijn in het kader van de vermaatschappelijking van de zorg. Hieronder vallen de zeer belangrijke eerste-lijn psycholoog maar ook andere initiatieven die de barrières naar een betaalbare, vlot bereikbare kwalitatief hoogstaande en efficiënte behandelingen mogelijk moeten maken en dus de wachtlijsten moet wegwerken.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: