Nieuws  >  COVID-19: Bijna 84 procent Vlamingen wil strengere maatregelen om tweede golf klein te krijgen

COVID-19: Bijna 84 procent Vlamingen wil strengere maatregelen om tweede golf klein te krijgen

BRUSSEL 14/10 - Ruim 8 op de 10 Vlamingen wil de huidige maatregelen aanscherpen om de tweede coronagolf klein te krijgen. Zeven op de tien wil zelfs dat in de steden een avondklok van kracht wordt. Dat blijkt uit de coronapeiling van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS.

Liefst 83,3 procent van de bevraagden is uitdrukkelijk voorstander van scherpere maatregelen en 61,8 procent vindt de huidige regels te soepel.

De regering richtte vorige week het vizier op de horeca. Het sluitingsuur van de cafés werd vervroegd van 1 uur naar 23 uur en klanten mogen maximaal met z'n vieren aan een tafel. Maar volgens een meerderheid van de bevraagden zal dat niet volstaan: 52,5 procent vindt dat cafés best de deuren sluiten.

Wat de restaurants betreft, nemen de ondervraagden de regel van maximum 10 personen per tafel onder vuur. 80,1 procent is niet akkoord met die maatregel. En 40,2 procent vindt dat de restaurants beter sluiten totdat de besmettingscijfers opnieuw onder controle zijn.

Het organiseren van evenementen, ook dat is volgens de enquête een slecht idee. Amper 17,5 procent is ervan overtuigd dat grotere indoorevenementen kunnen blijven doorgaan. Precies de helft vindt het afgelasten van ceremonies en trouwfeesten een goed idee en volgens 73,5 procent moeten sportwedstrijden mét publiek verboden worden.

Ook nu moet naar het wapen van de avondklok worden gegrepen, vindt een groot deel van de bevraagden. Liefst 69,4 procent wil de maatregel in onze steden invoeren. Opvallend daarbij: de onderzoekers vonden geen significant verschil tussen de antwoorden van stedelingen en plattelandsbewoners.

Onderzoeksbureau iVOX voerde de peiling uit op 14 oktober bij 1.000 Vlamingen representatief op geslacht, leeftijd, diploma en uitslag van de federale verkiezingen van 2019. De maximale foutenmarge bij 1.000 Vlamingen bedraagt 3,02 procent.

TVP • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: