Nieuws  >  COVID-19: Rusland registreert tweede coronavaccin

COVID-19: Rusland registreert tweede coronavaccin

MOSKOU 14/10 - Rusland heeft goedkeuring verleend aan een tweede vaccin tegen COVID-19. Dat heeft president Vladimir Poetin woensdag aangekondigd tijdens een bijeenkomst van de regering.

Poetin feliciteerde wetenschappers met het goedkeuren van het nieuwe vaccin "EpiVacCorona", dat werd ontwikkeld door het Vector Instituut in het Siberische Novosibirsk. Vorige maand zijn de proeven op mensen in een eerste stadium voltooid.

"We moeten nu de productie van het eerste en tweede vaccin verhogen", zei Poetin in commentaren op de staatstelevisie. "We blijven samenwerken met onze buitenlandse partners en zullen ons vaccin in het buitenland promoten."

De Russische president stelt daarnaast dat er nog een derde Russische vaccin in ontwikkeling is. Daar wordt momenteel aan gewerkt in het onderzoekscentrum Chumakov van de Russische Academie voor Wetenschappen.

Rusland was in augustus het eerste land dat wettelijke goedkeuring verleende voor een coronavaccin. Dat vaccin, dat Spoetnik V werd genoemd als eerbetoon aan 's werelds eerste satelliet gelanceerd door de Sovjet-Unie, is nog niet algemeen in omloop.

De bekendmaking van de registratie van het eerste vaccin had wereldwijd tot heel wat kritiek geleid bij wetenschappers, omdat de grootschalige tests nog niet waren afgerond. Ook dit tweede vaccin is aangekondigd nog voor het beëindigen van testfase 3.

Sinds het begin van de pandemie heeft Rusland ruim 1,34 miljoen besmettingen geregistreerd. Dat is het op drie na grootste aantal gevallen ter wereld, na de Verenigde Staten, India en Brazilië.

TIP • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: