Nieuws  >  Het euthanasieverzoek als suïcidepoging? (Opinie Dr. Marc Cosyns)

Het euthanasieverzoek als suïcidepoging? (Opinie Dr. Marc Cosyns)

Opinie

BRUSSEL 22/10 - Waarom zou je zelfmoord op basis van ondraaglijk psychisch lijden willen verijdelen en euthanasie om dezelfde reden niet? Het is de vraag waarmee ik blijf worstelen na het horen van de podcast ‘Drie dagen’. Podcastst zijn populair vandaag. Bij de eeuwwisseling was de podcast hét platform om radio-amateurs een groter bereik te geven. Ik genoot ervan op mijn MP3-speler. Nu is onze openbare omroep een grote leverancier. Handig om een uitgezonden radioprogramma te herbeluisteren. Meer en meer zendt men verhalende journalistieke podcasts uit met spanningsboog en plot. Ik hoor graag de stem van Ward Bogaert in ‘De wereld van Sofie’. Ik ben fan van de Zandman op radio 1. Ik hoop dat het niet de plaats inneemt van het elkaar voorlezen in bed, maar dit terzijde.

Ik hoor een aankondiging in het reclameblok voor de nieuwsuitzending van 7 uur op maandag 5 oktober:

"Wil jij dood?" vraagt een milde stem.

"Nee… ondanks alles, nee…ja,…ik wil geen pijn meer voelen"

"Dit is Elvire en als je dit hoort is ze misschien al dood want ze zal euthanasie krijgen voor ondraaglijk psychisch lijden."

Ik hoor het vervolg niet meer omdat het een kleine kortsluiting verwekt in mijn brein. Soms kan je bepaalde dingen niet meer horen, of wil je ze niet horen. Misschien omdat ik deze namiddag een adviesgesprek had met een patiënte met de diagnose obsessieve-compulsieve stoornis dat haar leven ‘verwoest' had en waarbij diepe hersenstimulatie zelfs geen soelaas had gebracht? Misschien omdat ik zit te broeden op een gepaste reactie bij de beschuldiging voor laster en eerroof van advocaat Walter Van Steenbrugge, in de nasleep van het euthanasieproces? Misschien omdat men in de Panoreportage ‘onrust om euthanasie' het handelen van twee artsen waaronder ikzelf als onwettig insinueert zonder dat we kunnen reageren noch motiveren

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: