Nieuws  >  Rusland zegt dat Spoetnik-vaccin "92 procent effectief" is

Rusland zegt dat Spoetnik-vaccin "92 procent effectief" is

BRUSSEL 12/11 - De producent van het Russische vaccin tegen COVID-19 zegt woensdag dat het vaccin voor "92 procent effectief" is. Een paar dagen eerder hadden het Amerikaanse bedrijf Pfizer en het Duitse BioNTech bekendgemaakt dat hun vaccin 90 procent doeltreffend was.

Net als hun concurrenten hebben het Russische Fonds voor Directe Investeringen (RDIF) en onderzoeksinstituut Gamaleïa in een persbericht gecommuniceerd over de effectiviteit van het Spoetnik V-vaccin, dat momenteel in de derde fase van klinisch onderzoek zit.

Voor dat gerandomiseerd onderzoek zijn 40.000 vrijwilligers onderverdeeld in een experimentele en controlegroep. "De statistische analyse van twintig bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus, gevallen die verdeeld zijn over gevaccineerde personen en personen die een placebo kregen, wijst op een doeltreffendheid van 92 procent voor het Spoetnik V-vaccin, na toediening van een tweede dosis", blijkt uit het document.

Tot nu toe was Rusland niet erg transparant over het vaccin. Maar de producenten van Spoetnik-V verzekerden woensdag dat het onderzoek binnenkort gepubliceerd zal worden "in een van de belangrijkste wetenschappelijke tijdschriften ter wereld en een peerreview zal ondergaan". Het RDIF zegt ook dat het alle nodige gegevens zal verstrekken aan de regulatoren van landen die Spoetnik-V willen aankopen.

Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: