Nieuws  >  Vaccinatie tegen coronavirus zal vrijwillig én gratis zijn

Vaccinatie tegen coronavirus zal vrijwillig én gratis zijn

BRUSSEL 16/11 - Elke dag zijn er nieuwe ontwikkelingen in de race naar het beste vaccin tegen Covid-19. Waar Pfizer vorige week uitpakte met een effectiviteit van 90%, heeft Moderna vandaag zelfs nog beter nieuws. Heet van de naald: de vaccinatie tegen het coronavirus zal in België vrijwillig en gratis zijn. Dat besliste de interministeriële conferentie Volksgezondheid. Doelstelling is om minstens zeventig procent van de bevolking te vaccineren.

Prioritaire groepen
 
"De prioritaire groepen zullen bepaald worden op basis van wetenschappelijke adviezen en een maatschappelijk debat", klinkt het ook in de interministeriële conferentie Volksgezondheid en het coronacommissariaat. Verder is beslist om burgers zoveel mogelijk gegroepeerd te vaccineren, omdat vaccins zullen bestaan uit multidosis flacons die op dezelfde dag toegediend moeten worden. 
 
Nieuwe taskforce
 
Een nieuwe taskforce wordt opgericht binnen het coronacommissariaat, de taskforce operationalisering COVID-19-vaccinatiestrategie, om de uitrol van het vaccinatieprogramma in goede banen te leiden. De taskforce, onder leiding van professor Dirk Ramaekers, de medische directeur van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, zal een coördinerende rol vervullen. Gewezen ULB-rector Yvon Englert zal binnen de taskforce ook een specifieke cel leiden die moet instaan voor de stroomlijning en coördinatie van de wetenschappelijke en publieke communicatie.  
 
Surveillanceplan
 
Tot slot beslisten de ministers van Volksgezondheid in de interministeriële conferentie dat Sciensano en het geneesmiddelenagentschap (FAGG) een surveillanceplan zullen uitwerken. Het gaat om een opvolgingstool, verduidelijkt het FAGG, om nauwgezet toe te zien op de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van het vaccin. Vermits de vaccins er via een versnelde procedure komen, is het belangrijk na te gaan of er geen langetermijneffecten optreden. Voor het plan zal gebruikgemaakt worden van het Vlaamse Vaccinnet, het bestel- en distributiesysteem voor vaccins van de Vlaamse overheid, dat wordt uitgebreid naar alle deelstaten. De federale overheid en de deelstaten zullen het hele vaccinatieprogramma financieren.
 
Nieuws van het EMA
 
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verwacht "tegen eind dit jaar" een gunstig advies aan een eerste vaccin tegen het coronavirus te verlenen met het oog op een distributie "vanaf januari", zo heeft de directeur van het bureau zaterdag gepreciseerd.
 
"Als de gegevens stevig zijn, kunnen we tegen eind dit jaar groen licht geven aan het eerste vaccin en vanaf januari met de verdeling beginnen", zei Guido Rasi, directeur van EMA (European Medicines Agency). Het bureau moet de medicijnen in de Europese Unie vergunnen en controleren. Het definitieve groen licht, dat de Europese Commissie geeft, laat laboratoria toe hun medicijn in de hele EU op de markt te brengen.
 
Welke vaccins zijn in de running?
 
Het EMA, dat van "zes of zeven" verschillende vaccins in 2021 uitgaat, kreeg vrijdag "de eerste klinische gegevens van Pfizer voor zijn vaccin", preciseert Guido Rasi. "We hebben van AstraZeneca de preklinische gegevens gekregen, die van de proeven op dieren die al geëvalueerd worden, en ten slotte hadden we verscheidene gesprekken met Moderna."
 
Vandaag vernemen we dat het vaccin van Moderna tegen COVID-19 voor 94,5 procent effectief is. Dat blijkt uit de voorlopige onderzoeksresultaten, meldt het Amerikaanse biotechnologiebedrijf. Moderna werkt aan het vaccin mRNA-1273. De farmaceut gebruikt een vergelijkbare techniek om tot een vaccin te komen als Pfizer. Het vaccin van dat laatste bedrijf is volgens voorlopige onderzoeksresultaten tot 90 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting.
 
Rolling review
 
Het middel van Moderna krijgt een versnelde beoordeling, een zogeheten rolling review, maakte het EMA maandag bekend. Als het middel mRNA-1273 goed werkt, kan het sneller ingezet worden om coronabesmettingen te voorkomen. 
 
Normaal gesproken vragen medicijnfabrikanten pas om toelating wanneer de proeven met een nieuw middel helemaal afgerond zijn. Zodra al het papierwerk binnen is, beginnen de toezichthouders met het bestuderen van de uitkomsten en beslissen ze of het middel op de markt mag komen. Bij een rolling review kijken de toezichthouders mee over de schouders van de farmaceuten terwijl hun gegevens binnenkomen. 
 
Bij twee andere mogelijke vaccins kijkt het EMA al mee. Dat zijn het middel AZD1222 van AstraZeneca en de universiteit van Oxford, en het middel BNT162b2 van Pfizer en BioNTech. De topman van het EMA zei onlangs al dat daar snel een derde middel bij zou komen, maar wilde de naam toen nog niet noemen. 
 
Beurzen reageren enthousiast
 
De Europese beurzen breiden hun winsten maandagnamiddag aanzienlijk uit, nadat Moderna heeft aangekondigd dat zijn kandidaat-vaccin tegen het coronavirus 94,5 procent doeltreffend is. Op de beurs van Brussel noteerde de sterindex Bel20 rond 13.30 uur met een winst van 2,3 procent. Ook in Parijs bedroeg de winst op dat moment meer dan 2 procent. In Amsterdam, Frankfurt en Londen varieerden de winsten van 1 tot 1,6 procent.
 
Vanaf wanneer wordt een effect verwacht?
 
Door in januari een vaccin op de markt te brengen, worden de eerste effecten op de verspreiding van het virus "over vijf à zes maanden zichtbaar, in essentie komende zomer" legde de directeur van het EMA uit.
 
"Uiteraard zal het niet mogelijk zijn iedereen te vaccineren, maar we zullen beginnen met de meest blootgestelde categorieën, zoals oudere mensen en de werknemers van de gezondheidszorg, wat bruggen van overdracht zal beginnen te blokkeren", aldus de directeur van EMA.
 
Volgens hem moet "meer dan de helft" van de Europese bevolking gevaccineerd worden om tot een neergang van de pandemie te komen, wat "in Europa minstens 500 miljoen doses" zal vergen.
 
Iedereen vaccineren "zal minstens een jaar duren" en "als alles goed gaat, hebben we tegen eind 2021 een voldoende immunisatie", voegde hij eraan toe.

PLS, SV, MCC • Belga - MediQuality

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: