Nieuws  >  COVID-19 vaccins - Europese Commissie maakt vijfde partner bekend

COVID-19 vaccins - Europese Commissie maakt vijfde partner bekend

BRUSSEL 17/11 - Na de aankoopcontracten die de Europese Commissie al met Johnson&Johnson, Astrazeneca, Sanofi-GSK en Pfizer-Biontech sloot, zal de Commissie dinsdag nog een vijfde overeenkomst formeel goedkeuren, ditmaal voor een vaccin ontwikkeld door Curevac. Von der Leyen voegde toe dat de Commissie ook een contract hoopt te sluiten met Moderna, dat maandag berichtte over succesvolle voorlopige onderzoeksresultaten in de zoektocht naar een vaccin.

De Europese Commissie heeft met Curevac een contract gesloten voor de aankoop van 405 miljoen doses van het coronavaccin dat het Duitse farmabedrijf aan het ontwikkelen is. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen maandag meegedeeld.

De overeenkomst met Curevac, dat de Commissie dinsdag formeel zal goedkeuren, is inmiddels het vijfde contract met farmabedrijven voor de aankoop van coronavaccins. Eerder sloot de Commissie al contracten met Johnson&Johnson, Astrazeneca, Sanofi-GSK en Pfizer-Biontech.

Von der Leyen voegde toe dat de Commissie ook "spoedig" een contract hoopt te sluiten met Moderna, dat maandag berichtte over succesvolle voorlopige onderzoeksresultaten in de zoektocht naar een vaccin. De Commissie had al verkennende gesprekken met het Amerikaanse bedrijf over de aankoop van zijn vaccin.

De Europese contracten bieden de lidstaten de kans om in te tekenen op de aankoop van vaccins. Eenmaal beschikbaar worden ze dan pro rata verdeeld onder de deelnemende lidstaten. De Commissie probeert een brede portefeuille aan vaccins samen te stellen. Het is immers nog niet duidelijk welke vaccins veilig en doeltreffend zullen zijn. 

Toch kondigden Pfizer en Moderna de laatste dagen aan dat hun vaccins voor respectievelijk 90% en 94,5% effectief zijn, wat positieve reacties uitlokte. 

"Resultaten Moderna-vaccin zijn echt indrukwekkend" (Anthony Fauci)

"Het idee om een vaccin te hebbend dat 94,5 procent effectief is, is ongelooflijk indrukwekend." Dat heeft de Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci maandag aan het Franse persagentschap AFP verklaard. "Dit is echt een verrassend resultaat. Ik denk niet dat iemand had verwacht dat het zo goed zou zijn."

Fauci is de directeur van het Amerikaans instituut voor infectieziekten dat sinds januari het mee vaccin ontwikkelt.

Het vaccin is gebaseerd op nieuwe technologie die genetische instructies bevat die het lichaam aanzetten om een eiwit te produceren dat gelijkt op de uitsteeksels van het coronavirus. Op die manier kan het immuunsysteem geactiveerd worden.

Veel mensen waren niet overtuigd over de methode, die nog niet getest en goedgekeurd was, aldus Fauci. "Sommigen hebben ons daar zelfs kritiek op gegeven."

Pfizer/BioNTecht hadden vorige week al aangegekondigd dat ze een vaccin hebben ontwikkeld dat 90 procent effectief is en dat zich baseert op dezelfde technologie. Volgens Fauci spreken de data voor zich. "Ik denk dat de technologie zich niet meer moet bewijzen als er twee vaccins zijn die meer dan 90 procent effectief zijn."

Fauci voegt wel toe dat er nog een lange weg te gaan is. Hij maakt zich onder meer zorgen over de vele mensen in de VS, het zwaarst getroffen land door het virus, die zich niet willen laten vaccineren.

 

SGI, RBR, MCC • Belga, MediQuality

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: