Opnieuw testen van hoogrisicocontacten vanaf 23 november: wat er van de huisartsen (niet) verwacht wordt
BRUSSEL 18/11 - Afgelopen weekend besliste de Interministeriële Conferentie van de Ministers van Volksgezondheid om vanaf 23 november de asymptomatische hoogrisicocontacten opnieuw te testen. Huisartsenvereniging Domus Medica is het eens met deze beslissing en is ook tevreden dat huisartsen vooraf werden geïnformeerd.
In oktober besliste de Interministeriële Conferentie van de Ministers van Volksgezondheid om de teststrategie aan te passen. Door de opschaling en de optimalisering van de PCRtestcapaciteit in ons land is het de bedoeling om vanaf 23 november 2020 terug alle asymptomatische hoogrisicocontacten te testen, inclusief mensen die terugkeren uit het buitenland, op dag 7 na het hoogrisicocontact. Het blijft belangrijk om hoogrisicocontacten te testen zodat het risico op nog meer besmettingen vermindert.
In deze teststrategie is het cruciaal dat deze hoogrisicocontacten niet eerst bij de huisarts langsgaan, maar via de contacttracing een code voor staalname krijgen. Indien het hoogrisicocontact plaatsvond in een collectiviteit (bv. scholen of bedrijven), is de coördinerend arts van de collectiviteit verantwoordelijk voor het genereren van deze code. Patiënten die terugkeren uit een rode zone in het buitenland, dienen een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in te vullen dat het gelopen risico evalueert. Wanneer zij op basis van hun gedrag tijdens hun buitenlands verblijf getest moeten worden, ontvangen ook zij de activatiecode per sms. Patiënten kunnen vervolgens zelf een afspraak inplannen bij een testcentrum in de buurt, zonder tussenkomst van de huisarts.
Het nieuwe testbeleid betekent in principe dat de hoogrisicocontacten in eerste instantie niet door een huisarts in de praktijk gezien moeten worden voor een testafname of een voorschrift voor testing in de testcentra. Dr. Roel Van Giel, voorzitter Domus Medica: "In aanloop van de tweede golf was het voor huisartsen moeilijk beheersbaar, gezien de toeloop van patiënten en de steeds veranderende richtlijnen. Dankzij deze strategie, die hopelijk een tijdje aanhoudt, kunnen huisartsen doen waar ze goed in zijn: de juiste zorg op het juiste moment aanbieden aan de patiënt en blijft ook de administratieve druk beperkt."
Naast deze wijziging is er afgesproken om de quarantaine te beëindigen na een negatieve PCR-test op dag 7. Indien een patiënt negatief test, stopt de quarantaine maar blijft een verhoogde waakzaamheid nodig tot dag 14. Domus Medica begrijpt dat dit nieuwe testbeleid verwarrend kan overkomen, maar is ook hierover tevreden. Dr. Roel Van Giel: "Met deze afspraken vinden we terug aansluiting met de wetenschappelijke consensus die heerst over de quarantaineduur." Daarnaast zal een patiënt zelf het quarantaineattest kunnen downloaden via www.mijngezondheid.be. Dit vermindert eveneens de administratieve druk op huisartsen.
Hoewel een positieve stap is gezet naar een langdurige blijvende teststrategie, plaatst Domus nog enkele kanttekeningen die op korte termijn verduidelijkt moeten worden. Ten eerste moet er snel duidelijkheid komen over welke teststrategie gevolgd moet worden voor de essentiële beroepen. Ten tweede zet men duidelijk in op een digitale strategie. Er moet voor Domus Medica wel aandacht zijn voor patiënten die minder digitaal geletterd zijn.