Nieuws  >  COVID-19: Vijftig sneltests voor Vlaamse woonzorgcentra komende maand

COVID-19: Vijftig sneltests voor Vlaamse woonzorgcentra komende maand

BRUSSEL 20/11 - De komende maand zullen alle woonzorgcentra in Vlaanderen vijftig sneltesten ontvangen van de Vlaamse overheid. Dat meldt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag. Er komt begin december ook een proefstudie om zeker te zijn dat de sneltesten een voldoende betrouwbaar resultaat opleveren in de woonzorgcentra, ook bij het testen van mensen zonder symptomen.

Met de sneltesten kunnen de rusthuizen bewoners met symptomen meteen testen en bij een positief resultaat meteen isoleren, legt het agentschap uit.

"Woonzorgcentra die een bredere testronde organiseren om een mogelijke uitbraak in kaart te brengen, zullen vanaf december ook sneltesten kunnen krijgen als deel van een pilootstudie om de betrouwbaarheid van de sneltesten te evalueren", klinkt het ook. Maar in deze fase zal een woonzorgcentrum elk sneltestresultaat wel nog moeten dubbelchecken met een PCR-test.

Elk woonzorgcentrum ontvangt concreet een startpakket met vijftig sneltesten. De levering gebeurt samen met de reeds geplande levering van mondmaskers. "Merkt een woonzorgcentrum bij een bewoner symptomen van COVID-19, dan kan meteen zo'n een sneltest uit dat startpakket afgenomen worden. Bij een positief resultaat neemt het woonzorgcentrum dan meteen de gepaste isolatiemaatregelen. Zowel positieve als negatieve sneltestresultaten moet het woonzorgcentrum voorlopig nog dubbelchecken met een PCR-test in afwachting van meer gegevens over de betrouwbaarheid van de sneltesten bij deze kwetsbare doelgroep. De woonzorgcentra kunnen na gebruik ook sneltesten bijbestellen", zegt woordvoerder Joris Moonens in het persbericht.

De Vlaamse regering besliste eerder al om 4 miljoen sneltests aan te kopen. Die gaan prioritair naar het onderwijs, zorg en bepaalde bedrijven. Intussen zijn er al 600.000 geleverd en nog eens 500.000 worden verwacht tegen het einde van de maand.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: