Nieuws  >  COVID-19: Pfizer en BioNTech vragen goedkeuring vaccin aan in VS

COVID-19: Pfizer en BioNTech vragen goedkeuring vaccin aan in VS

NEW YORK 20/11 - Het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech dienen vrijdag bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) een aanvraag in om een noodvergunning te krijgen voor hun coronavaccin. Dat hebben ze vrijdag bevestigd. Ze hopen nog dit jaar met de leveringen te kunnen beginnen.

Het is niet duidelijk hoe lang de FDA erover zal doen om het vaccin goed te keuren, maar BioNTech-topman Ugur Sahin zei eerder al dat hij hoopt dat de eerste vaccins nog dit jaar geleverd kunnen worden. "We zullen enkele uren na goedkeuring klaar zijn om het vaccin te verdelen", klinkt het vrijdag alvast in een gezamenlijk persbericht van Pfizer en BioNTech.

Ze verwachten dit jaar nog tot 50 miljoen dosissen te kunnen produceren, en tot 1,3 miljard tegen eind 2021. Het vaccin wordt onder meer geproduceerd in de fabriek van Pfizer in Puurs.

De aanvraag werd algemeen verwacht, nadat de bedrijven eerder deze week hadden bekendgemaakt dat hun kandidaat-vaccin (BNT162b2) tijdens klinische proeven bij 44.000 vrijwilligers voor 95 procent doeltreffend bleek om COVID-19 te voorkomen.

Het is de eerste aanvraag ter goedkeuring van een coronavaccin in de Verenigde Staten.

Met het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en in andere landen delen Pfizer en BioNTech al voortdurend gegevens, hetgeen de voorbereiding op de goedkeuringsaanvraag vergemakkelijkt. Maar een volledige aanvraag werd er nog niet ingediend bij het EMA.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei donderdag dat als alles goed verloopt de kandidaat-vaccins van BioNtech-Pfizer en Moderna in de tweede helft van de maand december een voorwaardelijke marktvergunning zouden kunnen krijgen, de eerste stap in de goedkeuringsprocedure.

FUL • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: