Nieuws  >  Sluiting niet-essentiële winkels: Frank Vandenbroucke geeft uitleg bij "schokeffect"

Sluiting niet-essentiële winkels: Frank Vandenbroucke geeft uitleg bij "schokeffect"

BRUSSEL 30/11 - De sluiting van de niet-essentiële winkels stond expliciet in de aanbevelingen van het adviesorgaan Celeval en werd gesteund door een overgroot deel van zijn leden. Dat blijkt uit een Celeval-advies van 29 oktober, dat het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) maandag heeft bekendgemaakt. Ter herinnering: een dag later besliste het Overlegcomité een verstrengde lockdown in te voeren, met daarin de sluiting van die winkels.

Rapport de la Celeval
Rapport de la Celeval

"De toestand is bijzonder ernstig, en de meest strenge noodmaatregelen zijn nu noodzakelijk geworden", staat te lezen. Celeval somt in zijn rapport ook een reeks maatregelen op in aanloop naar de vergadering van het Overlegcomité op 30 oktober, waarin alle regeringen van ons land vertegenwoordigd zijn.

Het adviesorgaan beveelt aan alle sociale contacten sterk terug te dringen in de periode van 1 tot en met 14 november. Over hoe dat moet gebeuren, was blijkbaar geen consensus. Celeval schuift een verbod op alle niet-essentiële verplaatsingen en de sluiting van alle niet-essentiële winkels naar voren, en/of het instellen van een perimeter van 5 of 10 kilometer (zoals in Frankrijk).

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: