Nieuws  >  U heeft antivaxxers onder uw patiënten? Zo kunt u hen van antwoord dienen (huisarts)

U heeft antivaxxers onder uw patiënten? Zo kunt u hen van antwoord dienen (huisarts)

Opinie

BRUSSEL 09/12 - Farmaceutische firma’s werken tegen een hels tempo aan de ontwikkeling van vaccins tegen Covid-19 en ondertussen gaan er zowat overal stemmen op om de bevolking aan te raden zich te laten vaccineren en ook stemmen om het vaccin tegen het nieuwe coronavirus te weigeren. België zou minstens 70% van de bevolking willen inenten. Maar hoe geraken we daaraan gezien het toenemende scepticisme van de bevolking ten aanzien van vaccins? Enkele suggesties van dr. Dominique Narcisse.

Deze argumenten hoort dokter Narcisse dagelijks in haar huisartsenpraktijk.

"Het vaccin tegen Covid-19 werd zeer snel ontwikkeld. Er is geen garantie dat het veilig zal zijn"

Het SARS-CoV-2 is niet het eerste coronavirus. Coronavirussen veroorzaken meestal een lichte verkoudheid. Een ander coronavirus heeft de SARS-epidemie (Severe Acute Respiratory Distress Syndrome) in 2002-2004 veroorzaakt. Dat virus, het SARS-CoV-1, werd waarschijnlijk overgedragen door civetkatten. De MERS-epidemie (Middle East Respiratory Syndrome) werd veroorzaakt door het MERS-CoV, dat voor het eerst in april 2012 in Saoedi-Arabië geïdentificeerd werd. Nauw verwante virussen werden aangetroffen bij vleermuizen. Die zouden het natuurlijke reservoir kunnen zijn, maar de tussengastheer zou de dromedaris zijn en via dromedarissen zou het virus zijn overgedragen op de mens. Dat is waarschijnlijk gebeurd bij contact met dromedarissen of bij het drinken van rauwe dromedarismelk. Het virus wordt van mens op mens overgedragen door nauwe contacten via respiratoire secreties.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: