Nieuws  >  Vaccinatiestrategie: dit zijn de prioritaire doelgroepen (Prof. Dr. Dirk Ramaekers, voorzitter Taskforce)

Vaccinatiestrategie: dit zijn de prioritaire doelgroepen (Prof. Dr. Dirk Ramaekers, voorzitter Taskforce)

BRUSSEL 03/12 - Tijdens de persconferentie over de vaccinatiestrategie die deze middag plaatsvond, heeft Prof. Dr. Dirk Ramaekers, voorzitter van de Taskforce Operationalisering Vaccinatriestrategie, de prioritaire doelgroepen bepaald. Deze zijn afgestemd met de Hoge Gezondheidsraad, de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de praktijken in onze buurlanden.

De voornaamste doelstellingen zijn uiteraard de mortaliteit inperken, de goede werking van de gezondheidszorg vrijwaren en een halt toeroepen aan de transmissie van Covid-19.

Dit zijn dus de prioritaire doelgroepen die vandaag zijn bepaald door de taskforce vaccinatiestrategie:

  1. Bewoners en personeel in woonzorgcentra voor ouderen, gevolgd door collectieve zorginstellingen, met inbegrip van de vrijwilligers.
  1. Zorgprofessionals* in ziekenhuizen en zorgprofessionals* die in de eerste lijn werken. Deze categorie omvat alle personen die een hoog risico op besmetting lopen door nauw contact met Covid-19 patiënten in het kader van hun beroepsactiviteit.
  1. Andere medewerkers in ziekenhuizen en gezondheidsdiensten met inbegrip van structuren die investeren in preventie (bijvoorbeeld vaccinatie- en kankerscreening centra, Kind & Gezin en Office de la Naissance et de l'Enfance (ONE). Deze categorie omvat alle personen die in het kader van hun beroepsactiviteit een lager risico op besmetting lopen.
  1. Personen van 65 jaar en ouder, ofwel zonder onderscheid, ofwel in aflopende leeftijdscategorieën, afhankelijk van de beschikbaarheid van het vaccin.
  1. Personen van 45-65 jaar met specifieke comorbiditeiten: obesitas (BMI ≥ 30), diabetes, hypertensie, cardiovasculaire ziektes, chronische long-, nier- en leverziekten en hematologische maligniteiten tot 5 jaar na de diagnose en alle recente solide kankers (of recente kankerbehandelingen). De lijst van comorbiditeiten is nog niet definitief afgesloten. Uitbreiding moet worden overwogen als uit wetenschappelijke gegevens blijkt dat er nieuwe groepen zijn voor prioritaire vaccinatie (effect op de overdracht).
  1. Personen die een essentiële maatschappelijke en/of economische functies uitoefenen, volgens criteria die verder zullen bepaald worden. 

*De stagiairs in opleiding voor de uitoefening van een gezondheidsberoep worden voor de vaccinatie op gelijke voet behandeld als de gediplomeerde gezondheidsberoepen.

Prof. Dr. Dirk Ramaekers, voorzitter van de Taskforce Operationalisering Vaccinatriestrategie: "Het is belangrijk om te beseffen dat de vaccinatiestrategie geen statisch maar dynamisch gegeven is, en dat er nog veel onzekerheden zijn vandaag over goedkeuringen, beschikbaarheden van vaccins en logistiek. De strategie zal dus een evolutief karakter hebben op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten."

Sabine Verschelde • Persconferentie Taskforce Operationalisering van de vaccinatiestrategie, 3/12

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: