Nieuws  >  Dit is geen open brief…of toch (opinie dr. G. Otte)

Dit is geen open brief…of toch (opinie dr. G. Otte)

Opinie

BRUSSEL 09/12 - Open brieven zijn de laatste tijd nogal in de mode. Meestal zijn ze gericht tegen de overheid, tegen de virologen, tegen de adviezen van lockdown, tegen mondmaskers, tegen oproepen naar verstrenging van persoonlijke hygiëne, tegen “social distancing”, kortom tegen zowat alles wat naar voor geschoven wordt als zijnde vitaal belangrijk om de pandemie te kunnen bedwingen en de instorting van ons gezondheidssysteem te voorkomen.

Een open brief in de omgekeerde zin zou alleen maar de controversie en discussies aanwakkeren en in deze sombere tijden kan men dat wellicht beter vermijden. We hebben thans in onze klinieken wel dringender katjes te geselen. Dus geen open brief maar een reflectie waarbij we teruggaan in de tijd. De plaats is Polen, de kalender zegt januari 1941. 

Warschau 1941

In een ommuurd deel van de stad hebben de Nazi's een volk (+/ 500.000 Poolse joden) samengedreven op een oppervlakte minder dan Central Park in New York (een bevolkingsdensiteit van tienmaal de huidige grootsteden). Bovendien worden deze mensen uitgehongerd, opgejaagd en via willekeurige executies vermoord door Nazibeulen. Geïnspireerd door de Mongolen die in 1347 de eerste biologische oorlogstechniek gebruikten, vonden ze het blijkbaar een goed idee om tyfus op deze bevolking los te laten. De bedoeling was dat uithongering, koude en ziekte finaal alle inwoners in het graf zouden brengen. Hongersnood en een dodelijke infectie als tyfus in een dicht opeen gepropte mensenmassa: het kon immers niet falen?

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: