Nieuws  >  COVID-19: Hacking Europees Geneesmiddelenbureau: documenten van Pfizer over vaccintest ingekeken

COVID-19: Hacking Europees Geneesmiddelenbureau: documenten van Pfizer over vaccintest ingekeken

NEW YORK 09/12 - Bij de cyberaanval op het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zijn documenten van farmaceut Pfizer over de tests van het coronavaccin van dat bedrijf ingezien. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf woensdag in een verklaring bekendgemaakt.

Volgens Pfizer heeft het EMA laten weten dat de aanval geen gevolgen heeft voor de tijdlijn voor goedkeuring van het vaccin.

Het EMA meldde de cyberaanval woensdagmiddag. Het is nog niet duidelijk wie er achter zit en hoe de kraakpoging is uitgevoerd. Het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie is betrokken bij het onderzoek naar de cyberaanval.

Omdat het EMA geen details gaf over de aanval was niet duidelijk of er gegevens zijn gestolen. Pfizer laat nu wel weten dat er documenten zijn ingezien. Volgens de farmaceut zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat inbrekers de gegevens van deelnemers aan het vaccinonderzoek hebben buitgemaakt.

Pfizer vroeg op 1 december een goedkeuring bij het EMA voor het vaccin dat het bedrijf samen met het Duitse BioNtech ontwikkelde. De eerste testresultaten waren veelbelovend. In het Verenigd Koninkrijk hebben de eerste mensen een dosis van het vaccin gekregen. Eind december wordt een oordeel van het EMA verwacht, waarop ons land al op 5 januari hoopt te kunnen starten met vaccineren.

LVK • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: