Nieuws  >  COVID-19: Europees Geneesmiddelenagentschap buigt zich op 21 december over Pfizer/BioNTech-vaccin

COVID-19: Europees Geneesmiddelenagentschap buigt zich op 21 december over Pfizer/BioNTech-vaccin

DEN HAAG 15/12 - Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA buigt zich op 21 december over de toelating van het Pfizer/BioNTech-vaccin. Dat meldt het in een persbericht.

De Duitse krant Bild schreef dinsdag dat de beslissing al op 23 december zou vallen, terwijl het EMA 29 december als deadline had vooropgesteld. Het EMA wilde eerst niet reageren op de berichten in de krant, maar komt nu zelf met een mededeling dat het op 21 december samen zit.

"De snelheid van het proces is afhankelijk van een robuuste en volledige beoordeling van de kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid en wordt bepaald door de beschikbaarheid van aanvullende informatie van het bedrijf om de vragen die tijdens de evaluatie naar voren komen te beantwoorden", klinkt het.

Het laatste woord over de toelating is aan de Europese Commissie. Als de wetenschappers die de aanvraag hebben beoordeeld groen licht geven, kan het definitieve besluit zeer snel volgen.

"Elke dag telt. We werken op volle snelheid om COVID-19-vaccins die veilig en doeltreffend zijn goed te keuren. Ik verwelkom (de beslissing van) EMA om zijn vergadering om het Pfizer/BioNTech-vaccin te bespreken vooruit te schuiven, nog voor Kerstmis", reageert de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. "Waarschijnlijk zullen de eerste Europeanen voor het einde van 2020 gevaccineerd worden."

Het vaccin van Pfizer en BioNtech werd eerst goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk. De Verenigde Staten zijn maandag hun vaccinatieprogramma gestart na een noodprocedure voor de goedkeuring.

EMA-baas Cooke benadrukte maandag nog dat er geen compromissen zullen zijn op het vlak van veiligheid.

HDB • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: