Nieuws  >  COVID-19-vaccinatie: hoe sneller, hoe beter?

COVID-19-vaccinatie: hoe sneller, hoe beter?

Opinie

BRUSSEL 12/01 - Snelheid. Dat is blijkbaar actueel het orderwoord als het gaat om het toedienen van vaccins tegen COVID-19.

Al 2 weken horen we in de media niks anders dan berichten als zou België hopeloos achterop lopen in zijn strategie om zoveel mogelijk mensen te vaccineren.

N-VA maakte er zelfs bij monde van Kathleen Depoorter een probleem van door van de bevoegde minister een verklaring te eisen hoe het komt dat België zogezegd 2 weken achterop loopt op andere Europese landen.

Is het wel zo dat België 2 weken achterop loopt? Waarom zoveel haast om COVID-19 de wereld uit te helpen? Het lijkt alsof we met een plaag zitten die koste wat het kost zo snel als mogelijk de wereld moet uitgeholpen worden. Het lijkt erop alsof België achterop hinkt als het erop aankomt een goede strategie te ontwikkelen om de bevolking te vaccineren. Het is nog maar de vraag of dit werkelijk zo is.

Het is juist dat andere landen reeds veel meer mensen gevaccineerd hebben. So what?

Dit zijn vaak landen die het op het vlak van het aantal besmettingen slechter doen dan ons land. Zij volgen blijkbaar de redenering dat het nu alle hens aan dek is. Zij verwachten dat het vaccin hen uit de miserie zal helpen. Alsof het vaccin alleen dit zal oplossen…

Vergeet het. Tegen dat alle Belgen zullen gevaccineerd zijn, zijn we bijna eind 2021. We gaan toch niet tegen de gevaccineerden zeggen : je bent nu veilig, doe maar op, je hoeft geen mondmasker meer te dragen, je mag gaan en staan waar je maar wilt? De reactie van de mensen die de spuit nog niet gekregen hebben zal niet lang op zich laten wachten.

Een correcte strategie is EN vaccineren, EN vasthouden aan de essentiële regels die overdracht van het virus moeten tegenhouden.

Naast de obsessieve drang om zo snel als mogelijk te vaccineren, is er nog een tweede item dat grote aandacht verdient.

De commissie die zich buigt over de strategie om de bevolking te vaccineren, spreekt over tussen de 100 en 150 centra waar die vaccinaties zullen geschieden. Men spreekt over ongeveer 2 centra per eerstelijnszone.

De tijd nodig om zo'n centrum op te bouwen, zou zo'n 6-8 weken bedragen. Als ik goed kan rekenen, dan komen we uit op ten vroegste begin maart. Is dit wel realistisch? Zal Vlaanderen binnen dit en 6-8 weken die centra klaar hebben om de bevolking te ontvangen ? En dan zwijgen we nog over wie die vaccinaties zal toedienen, wie er supervisie op zal houden. Want allergische en andere reacties zijn nooit uitgesloten.

Er moet dus medische back up zijn om een en ander op een veilige manier te kunnen doen. Is de eerstelijn reeds gecontacteerd in dat verband ? Zijn de nodige contacten reeds gelegd om dit allemaal in goede banen te leiden ? Of zal men 2 weken voor de eigenlijke vaccinatie de huisartsen opvorderen om back up te voorzien ? Zal men de huisartsen voor voldongen feiten plaatsen, en hen pas kort voor de eigenlijke toediening van de vaccins vragen om een tandje bij te steken ? Ik mag hopen van niet.

Hoe zal men de hoogrisicopatiënten onderscheiden van de andere? Of is dit van geen belang ? Zal men gewoon per leeftijdscategorie werken ? Waarom overlegt de taskforce vaccinatie niet met de eerstelijn om een en ander te stroomlijnen ?

Of zijn we misschien van geen tel meer ? Zal de burgemeester beslissen hoe de vork in de steel zit ? Zullen we van zijn oordeel afhankelijk zijn ?

Op geen enkel ogenblik heb ik de commissie die zich boog over de ambulante vaccinatie horen praten over de rol van de huisartsen in deze.

Nochtans is vaccinatie een kerntaak van ons…

Dr. Wouter Van den Abeele

Huisarts

Zelzate

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Dr. Wouter Van den Abeele • MediQuality

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: