Nieuws  >  De bestorming van de tempel (Dr. Otte)

De bestorming van de tempel (Dr. Otte)

Opinie

BRUSSEL 12/01 - Een (bijna) ex-president die zijn verkiezingsnederlaag maar niet kan verteren en vanuit zijn narcistische frustraties appel doet op zijn aanhangers en ze opzweept tot meutes om de democratische instellingen te bestormen. Een gepeupel dat niets meer nodig heeft dan één opruiende speech om straffeloos vernielingen en plunderingen aan te richten in het Capitool, hart van de institutionele democratie in de USA.

Auteur en verklaringen
Auteur en verklaringen

Men waant zich bij het zien van deze vreselijke scenes van primitief en zinloos geweld en vernietiging bijna in een of andere film over de bestorming van de Bastille, maar het is helaas zeer bittere actualiteit.

Een speer in het hart van de democratie?

Aangevoerd door een halfnaakte mensaap in bizonvacht met bijpassende hoorns groeiend op een plaats waar normaal hersenen hadden moeten zitten, zagen we live luid joelende opgezweepte mensenmassa's, sommigen in hun geliefde paramilitaire outfit, de spreker toejuichen waarna deze uitzinnige meute aan een stampede begon op de muren van het Capitool en als razende hordes deuren en ramen inbeukten met brandblusapparaten. Het resulteerde in een een tsunami van destructie en plundering.  Dit waren geen  IS- fanatiekelingen die de symbolen van onze westerse samenleving willen vernietigen, maar Amerikaanse staatsburgers die hun eigen democratie een dolk in het hart staken vanuit een totale zinsverbijsterende misleiding.   

De pers als pineut

Maar ook buiten de muren ging het mis en daar moest vooral de pers eraan geloven. Ze zagen hun peperdure audiovisuele apparatuur (camera's, belichting- en opnameapparatuur aan diggelen slaan en kapot getrapt onder de bottienen van de losgeslagen vandalen. Want tja, de pers staat aan de verkeerde kant, nietwaar?  Perslui geloven niet dat de verkiezingen gestolen werden van onze President Trump die ze eigenlijk met een ruime meerderheid heeft gewonnen, de media weigert te vermelden dat er massaal gefraudeerd is, dat er een diep geheim democratisch complot bestaat om de brave Amerikaanse burger te verknechten, erger nog, meneer, dat er onschuldige kinderen misbruikt en vermoord worden in satanistische rituelen en pedofiele netwerken van corrupte democratische politici.

De pers weigert de waarheid te verkondigen, ze verspreiden fake nieuws en maken onze geliefde leider belachelijk en dus wordt de pers onze vijand en wat wij met vijanden doen is niet praten maar ze tot moes stampen ter eer en glorie van onze grote leider, president T.

Er is een complot genaamd "deep state"

Tenminste, dat is waar bepaalde fanatieke aanhangers van Trump vast van zijn overtuigd zijn. Een links complot bestaande uit administrateurs, intellectuelen, kapitalisten en joden die hen willen verknechten en tegen wie ze de heilige oorlog zullen aanbinden via een opeenvolging van grote fasen zoals "De Storm" (de deep state leiders arresteren en hun bezittingen verdelen onder het volk) , "De Grote zuivering" ("draining the swamp") - we kunnen ons voorstellen wat ze daarmee bedoelen - finaal  gevolgd door  "Het Grote Ontwaken".  En dan zal Amerika weer "Groot" zijn. Hun intensieve propaganda machines op de sociale media en vele obscure websites en blogs lijken onvermoeibaar in het spuien van losse beweringen, valse insinuaties, persoonlijke bedreigingen en verdachtmakingen.

Wie als logisch mens zou denken dat dergelijke primitieve, politico-religieuze neofascistische waanzin geen enkel kans op succes heeft, zal toch zijn of haar mening moeten herzien en even toetsen aan de geschiedenis van het interbellum want ook in 1938 was een dergelijke brulaap fanaat luidkeels bezig met het spuien van opzwepende waanzin. Het resultaat kennen we.

Is complotdenken onschuldig?

Complotdenken is wellicht eigen aan de mens, en "believers" in allerlei bonte complottheorieën zijn wellicht zo oud als de straat. Vaak worden hun kronkelige redeneringen en paranoïde constructen afgedaan als bizar of zelfs pure waanzin. Helaas, bizar is niet altijd ongevaarlijk.

Maatschappelijk zijn ze als een mengsel van houtskool, salpeter en zwavel. Een vonk, een lont aangestoken door een opruiende toespraak van een narcist kan volstaan om een plotse detonatie uit te lokken.

De beelden van het Capitool en destijds de brandende Reichstag zijn belangrijke historische getuigenissen, die herinneren aan het gevaar van dergelijke combinaties.

Wie de anatomie van een complottheorie beter wil leren begrijpen, kijkt best even naar de website van Skepp (Cf referenties).

Referenties

Hoe herken je een complottheorie?

https://skepp.be/nl/buitenaards-leven-complotten/samenzweringstheorie%C3%ABn-ontmaskeren

en nog uitgebreider:

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/fighting-disinformation/identifying-conspiracy-theories_nl

 

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Dr. G. Otte • MediQuality

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: