Verminderde levering COVID-19 vaccins Pfizer: Advies Taskforce Operationalisering van de vaccinatiestrategie
BRUSSEL 16/01 - Vrijdag mocht België vernemen dat Pfizer volgende week haar leveringen tijdelijk zal verminderen in de EU en dit omwille van de opschaling van hun productiecapaciteit. De aanpassingen in het productieproces worden - althans volgens Pfizer - gedaan om in het tweede kwartaal meer vaccins te kunnen leveren.
Dit bericht kwam als een volstrekte verrassing. Er had hierover geen enkel voorafgaand overleg met België plaatsgevonden. De Task Force vindt deze werkwijze onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.
Pfizer heeft vandaag laten weten dat we 7000 dosissen minder dan de oorspronkelijk voor 18 januari voorziene aantallen zullen ontvangen. In vergelijking met de initiële inschatting is de impact dus beperkter. De weken erna zou het voorziene leveringsritme hernomen worden.
De deelstaten hebben de implicaties voor hun planning van volgende week geanalyseerd. In de praktijk zal de verminderde levering geen impact hebben op de vaccinatie van de eerste doelgroep, de bewoners en personeel in de woonzorgcentra. Voor de ziekenhuizen die begin volgende week hoopten versneld te kunnen starten met de eerste vaccinaties van zorgprofessionals, betekent dit een beperkte vermindering van hun voorziene quotum. De cijfers worden nu zo snel als mogelijk aan de betrokken ziekenhuizen meegedeeld.
De Task Force dringt bij Pfizer aan op tijdige communicatie om een dergelijke situatie in de toekomst te vermijden en rekent erop dat het voorziene aantal vials voor de volgende weken geleverd wordt.
De Task Force kijkt uit naar de aangekondigde verhoogde productiecapaciteit die ook voor België, dankzij de Europese samenwerking, vanaf het tweede kwartaal een belangrijke positieve impact zal hebben op de vaccinatiestrategie.
De Interministeriële conferentie Volksgezondheid volgt dit advies van de Task Force vaccinatiestrategie.
Reacties op de verminderde levering van Pfizer
Het nieuws dat Pfizer minder vaccins aan ons land zal kunnen leveren, botste op stevige kritiek en op onbegrip, ook bij taskforce vaccinatie.
Zo noemde Xavier De Cuyper, topman van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), het "onbegrijpelijk" en "onaanvaardbaar" dat Pfizer op minder dan 48 uur voor de beloofde levering en "zonder duidelijke uitleg" de levering terugschroefde.
"We waren zeer verrast", zei Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie. "Het was niet onze beste avond". Ramaekers hoopt dat het bij een "eenmalige hiccup" zal blijven.
Intussen is volgens Ramaekers het eerste 'shipment' met het tweede goedgekeurde vaccin, dat van Moderna, aangekomen. Maar daar gaat het voorlopig maar om 8.000 dosissen en ook de komende weken gaat het om eerder beperkte leveringen van enkele tienduizenden vaccins.
Eerder deze week zei Vlaams minister-president Jan Jambon dat elke Vlaming voor de zomer minstens één prik zal krijgen. De taskforce vaccinatie hanteert voorlopig nog een iets voorzichtiger timing. "We denken dat, als alle assumpties ingevuld worden, er voldoende vaccins zullen zijn om voor de zomer te starten met fase 2. Die fase hopen we eind augustus of september af te ronden. We houden voorlopig vast aan die projectie", zei Ramaekers.
Maar er is ook positief nieuws. Zo kan het gevreesde tijdelijke tekort aan spuiten van 1 milliliter wellicht vermeden worden. De vraag naar die zogenaamde 'superspuiten' is sterk gestegen omdat ze toelaten om zes in plaats van vijf dosissen te halen uit de flacons van Pfizer. Door die gestegen vraag dreigde er binnenkort een tijdelijk tekort. Maar dat kan nu wellicht vermeden worden. "We hebben daar hard aan gewerkt en ik kan u met bijna 100 procent zekerheid verzekerend dat we het probleem kunnen oplossen door een nieuwe markt aan te boren", zei FAGG-topman De Cuyper.
Aanpassing van verschillende berichten gepubliceerd door Belga en het Regeringscommissariaat Corona.