Nieuws  >  COVID-19: "Vaccinpaspoort invoeren goed idee, als het op het juiste moment gebeurt" (Charles Michel)

COVID-19: "Vaccinpaspoort invoeren goed idee, als het op het juiste moment gebeurt" (Charles Michel)

BRUSSEL 17/01 - De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, is voorstander van een debat over een coronavaccinatiecertificaat in de lidstaten van de Europese Unie. Hij wijst wel op het gevaar van een te snelle invoering. "Dat zou gigantische frustratie teweegbrengen", zo zei hij zondag in het Nederlandse discussieprogramma "Buitenhof".

Het idee van een vaccinpaspoort werd eerder deze week op tafel gelegd door de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis. Mitsotakis, die de belangrijke toeristische sector in zijn land zo snel mogelijk weer aan de gang wil krijgen na de coronacrisis, wil van vaccinatie geen expliciete voorwaarde maken om te reizen. Wel zou een garantie op ongehinderd reizen mensen kunnen motiveren om voor een vaccin te kiezen, argumenteert de Griek.

Michel begrijpt dat het om een gevoelige kwestie gaat, omdat sommigen de indruk zouden krijgen dat vaccinatie de facto verplicht zou worden. "Maar het is niet omdat een debat ingewikkeld of gevoelig is, dat men het moet vermijden."

Volgens de Europese Raadsvoorzitter zal het echte debat volgende week starten. De laatste weken waren er wel al informele gesprekken tussen de leiders, zei hij. Daarbij kwamen twee vragen naar voren: "Zijn we het eens met het principe om een certificaat in te voeren en, als we daarover akkoord gaan, wanneer is het dan gepast?"

Voor een dergelijk vaccinpaspoort is het noodzakelijk dat er al veel mensen gevaccineerd zijn, benadrukte Michel. "Als we dat te vroeg zouden implementeren, zou dat gigantische frustratie teweegbrengen."

RHA • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: