COVID-19: Nog maar 25 vaccins toegediend in arme landen (WHO)
BRUSSEL 18/01 - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft opnieuw sterke kritiek geuit op de grote kloof tussen rijke en arme landen wat betreft vaccins tegen het coronavirus. Terwijl in minstens 49 welstellende landen intussen al 39 miljoen doses zijn toegediend, zijn dat er maar 25 in één arm land, aldus WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag. "Geen 25 miljoen, geen 25.000, gewoon 25. Ik moet het onverbloemd zeggen: de wereld staat op de rand van een catastrofaal moreel falen", klinkt het.

"De prijs van dit falen zal betaald worden met levens en inkomens in de armste landen van de wereld", aldus Tedros.
De WHO en verschillende globale gezondheidsfondsen lanceerden vorig jaar het zogeheten Covax-initiatief, bedoeld voor een eerlijke verdeling van vaccins tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden. Hoewel vele rijke landen zich aansloten, hebben ze ook afzonderlijke deals met farmabedrijven gesloten om bijkomende doses voor hun eigen burgers te verzekeren.
Het aantal bilaterale verdragen tussen rijke landen en vaccinproducenten neemt duidelijk toe, aldus de WHO-baas. Zo waren er vorig jaar 44 dergelijke contracten en zijn dat er na 2021 al 12. Deze "ik-eerst-houding" brengt volgens Tedros niet alleen de bevolking in arme landen in gevaar, maar zal ook leiden tot een langere duur van de pandemie.
De WHO-baas riep de rijke landen die zich van veel vaccins hebben verzekerd, op om hun belofte te houden en ook doses te verdelen via Covax aan de 92 aangesloten landen. De rijke landen kunnen er immers economische baat bij hebben om de pandemie vroeger te beëindigen, als ze hun voorraden met Covax delen.