Nieuws  >  COVID-19: Domus Medica vraagt duidelijke richtlijnen voor artsen na diverse uitbraken van Britse variant

COVID-19: Domus Medica vraagt duidelijke richtlijnen voor artsen na diverse uitbraken van Britse variant

BRUSSEL 20/01 - De huidige regering heeft sinds zijn aantreden een rigoureus beleid gevoerd om de epidemie onder controle te houden. Na de dramatische tweede golf is ons land erin geslaagd om het aantal besmettingen te beperken, ondanks de heropflakkeringen in onze buurlanden. Gisteren, nadat de Britse variant van het coronavirus op verschillende plaatsen in Vlaanderen werd vastgesteld, liep het echter mis. Domus Medica vraagt daarom voor duidelijke richtlijnen en een uniform beleid.

Terwijl twee scholen in Kontich en Edegem gisteren de deuren moesten sluiten en alle leerlingen, personeelsleden en hun gezinsleden in quarantaine werden geplaatst, bleven de scholen in Aalst geopend. In Houthulst kozen ze ervoor om hun inwoners massaal te testen en intussen besliste de gouverneur van West-Vlaanderen ook ‘even' om de naschoolse activiteiten te verbieden.

In al die regio's werden de huisartsen overstelpt met vragen waar ze geen antwoord op konden geven. Burgers moesten in quarantaine gaan, maar attesten werden niet mee afgeleverd. Welke strategie de overheid volgde, was plots niet meer duidelijk. 

Een epidemie beheersen doe je op basis van duidelijke richtlijnen, een uniform beleid en vertrouwen. De willekeur van gisteren maakte heel wat terechte vragen los waar we geen antwoord op hadden. De huisartsen die in de frontlinie staan om deze vragen te beantwoorden, moesten zich noodgedwongen baseren op artikels die verschenen in de media.

Roel Van Giel, voorzitter Domus Medica: "Al meer dan een week merken we dat er geaarzeld wordt om beslissingen te nemen. Nieuwe varianten, uitbraken en de situatie in het buitenland nopen ons tot voorzichtigheid. We mogen ons geen derde keer laten vangen, maar het is niet langer houdbaar om de beslissingen verder uit te stellen.

Bijgevolg vraagt Domus Medica de overheid om een antwoord te bieden op de volgende vragen:

1. Komt er een ander beleid bij besmettingen met de Britse variant of kiest men toch voor één uniform beleid?

2. Moeten de quarantainemaatregelen en teststrategie verstrengd worden?

3. Moeten er bijkomende, algemene maatregelen komen om een derde golf te vermijden? 

De maatschappij, de burgers, de zorgverleners hebben deze antwoorden nu nodig, zodat de regering een uniform beleid kan voeren en de maatregelen niet langer het gevolg zijn van goedbedoelde, maar lokale willekeur. 

Domus Medica

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: