Nieuws  >  COVID-19 en coronavaccins: wat we nu al weten over bijwerkingen

COVID-19 en coronavaccins: wat we nu al weten over bijwerkingen

BRUSSEL 25/01 - Sinds het begin van de vaccinaties tegen corona hebben zich in Europa ruim 16.000 mensen gemeld met mogelijke bijwerkingen van coronavaccins. Dat meldt het Nederlandse RTL Nieuws op basis van cijfers van Eudravigilance, een database van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA.

In Europa zijn al 16.000 bijwerkingen gemeld

Het Nederlandse RTL Nieuws meldt op basis van cijfers van Eudravigilance, een database van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA, dat ruim 16.000 mensen zich gemeld hebben met mogelijke bijwerkingen van coronavaccins sinds het begin van de vaccinaties tegen het virus in Europa. 

Veruit de meeste bijwerkingen die worden gemeld zijn lichte klachten, zoals pijn op de plek waar de prik is gezet, vermoeidheid, duizeligheid en spierpijn.

De meeste meldingen komen van het Pfizer-vaccin. Tot en met 23 januari zijn er bij het EMA 16.479 gevallen bekend van vermoedens van mogelijke bijwerkingen na inenting met dat vaccin.

Van de vaccins van Oxford/AstraZeneca zijn sinds kort ook de eerste meldingen zichtbaar, dat waren er 183.

Deskundigen zeggen tegen RTL Nieuws dat de cijfers geen aanleiding tot zorg geven.

Zo goed als geen ernstige allergische reacties op vaccin van Moderna (Amerikaanse CDC)

Gevallen van ernstige allergische reactie op het coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Moderna zijn zeldzaam. In de Verenigde Staten kregen al 4 miljoen mensen een eerste dosis van dat vaccin toegediend. Slechts tien van hen kreeg een allergische reactie. Er waren geen overlijdens. Dat meldden de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vrijdag.

Van 21 december tot 10 januari waren er 108 mogelijke gevallen van allergische reactie na toediening van 4,04 miljoen eerste dosissen. Van die 108 gevallen bleken slechts 10 echte anafylactische shocks, en dus een allergische reactie. Bij zes van die tien gevallen was een opname in een ziekenhuis nodig.

Op 1 miljoen injecties gaat het dus om 2,5 allergische reacties. Bij het vaccin van Pfizer waren er op 1 miljoen injecties 11,1 allergische reacties, bleek eerder al uit een studie van de CDC.

Uit de analyse van de injecties met het Moderna-vaccin bleek verder nog dat de tien allergische reacties zich enkel voordeden bij vrouwen, tussen de 31 en 63 jaar. Ook bij het Pfizer-vaccin kregen enkel vrouwen zo'n reactie. Mogelijk is dat te verklaren door het feit dat meer vrouwen dan mannen het vaccin toegediend krijgen (twee op de drie zijn vrouwen).

Tweede vaccinatie geeft volgens studies meer bijwerkingen, zegt Pierre Van Damme

Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme, lid van de taskforce vaccinatie, tonen voorafgaande studies aan dat de tweede toegediende dosis van de verschillende coronavaccins procentueel meer uitgesproken bijwerkingen geeft dan de eerste. Dat gebeurt in verhouding ook vaker bij jonge mensen, zegt de vaccinoloog. 

Maar over de situatie in ons land weten we nog weinig. "Over de realiteit in ons land hebben we nog weinig informatie, aangezien we nog maar net begonnen zijn met tweede vaccinaties met het Pfizer-vaccin", aldus Van Damme. "Het is wel zo dat in studies de cijfers altijd hoger liggen dan in de realiteit, omdat bij studies alles genoteerd en gemeld wordt en in het 'echte leven' niet."

Aanpassing van verschillende door Belga gepubliceerde artikelen. 

 

TVP, BGY, COR 360 • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: