Nieuws  >  COVID-19: Dertigtal besmettingen met Britse en Zuid-Afrikaanse variant in Brussel

COVID-19: Dertigtal besmettingen met Britse en Zuid-Afrikaanse variant in Brussel

BRUSSEL 25/01 - De voorbije twee weken zijn in het Brussels Gewest 28 besmettingen met de Britse variant van het coronavirus en één geval van de Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld. Er waren ook uitbraken in acht scholen. Dat heeft de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) maandagavond bekendgemaakt.

Sinds 13 januari worden onder meer personen die positief testten en een hoge virale lading hebben onderworpen aan een versterkte contactopsporing zodat potentiële haarden veroorzaakt door nieuwe varianten snel gelokaliseerd en geïsoleerd kunnen worden. Sinds 18 januari is er een team van 13 "field agents" die specifiek werden opgeleid om deze epidemiologische uitbraken te zoeken.

Het Brussels Gewest zit aan 260 besmettingen per 100.000 inwoners en wekelijks worden meer dan 40.000 mensen getest. "De lancering van de vaccinatiecampagne heeft ons een sprankje hoop gegeven, maar we kunnen onze waakzaamheid niet laten verslappen", zei Alain Maron, lid van de GGC en belast met Gezondheid. "Het Brussels Gewest heeft zijn teams uitgebreid om de bronnen van besmetting te isoleren en reizigers te volgen die terugkeren uit de rode zone."

In totaal werden de voorbije twee weken 28 besmettingen met de Britse variant van het coronavirus en één geval van de Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld. Het Sint-Michielscollege in Etterbeek is overgestapt op afstandsonderwijs na de detectie van zeven positieve gevallen met de Britse variant en minstens 18 positieve gevallen met COVID-19. Er wordt nog gewacht op de resultaten van 286 andere testen.

Er waren ook nog positieve gevallen in scholen in onder meer Ukkel (25 positieve gevallen met de Britse variant in kleuterklassen), in Etterbeek (twee positieve gevallen voor COVID-19 in kleuterklassen), in Sint-Jans-Molenbeek, in Evere en in Ukkel (twee positieve gevallen).

Er werden ook haarden vastgesteld bij twee gemeentebesturen, twee rusthuizen, twee crèches en een woonzorgcentrum.

Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: