Nieuws  >  COVID-19 - Regeringscommissariaat Corona stelt gerust: "Vaccinatiecampagne nog steeds op schema"

COVID-19 - Regeringscommissariaat Corona stelt gerust: "Vaccinatiecampagne nog steeds op schema"

BRUSSEL 31/01 - De afgelopen dagen hebben verschillende farmaceutische bedrijven bij wie België vaccins tegen het coronavirus had besteld, aangekondigd dat de levering van hun vaccins vertraging heeft opgelopen. Het Regeringscommissariaat Corona wil echter geruststellen en bevestigt dat de inentingscampagne nog steeds op schema ligt.

Vaccinaties in woonzorgcentra en ziekenhuizen verlopen verder zoals gepland

De Pfizer-vaccinaties in de woonzorgcentra gaan onverminderd voort. Heel wat huisartsen en thuisverpleegkundigen die aan een wzc verbonden zijn, kregen intussen ook al dit vaccin toegediend. De bijwerkingen die na vaccinatie worden gemeld, blijken mild te zijn, zoals wat verhoogde temperatuur of pijn in de bovenarm. 

Sinds vorige week nam ook de vaccinatie van zorgverleners op spoedgevallen, intensieve zorgen en de COVID-afdelingen in de ziekenhuizen met het Pfizer en ook het Moderna-vaccin een aanvang. De verminderde levering van Moderna vaccins (25.200 ipv 31.200) zal weinig impact hebben op de vaccinatiecampagne, zolang Moderna zijn volgende leveringen, die veel belangrijker zijn, nakomt.

Voor ons land staat de teller nu op bijna 271.000 vaccinaties, waardoor we momenteel  in lichte mate voorliggen op het oorspronkelijke vaccinatieschema. Europees zitten we daarmee mee in het peloton.

Momenteel wacht de Taskforce vaccinatie het advies van de Hoge Gezondheidsraad af over welke doelgroepen het best met het AstraZeneca vaccin worden ingeënt. De aangekondigde verminderde leveringen in februari omwille van productieproblemen bij AstraZeneca, zullen op korte termijn de opstart van de volgende fase wel vertragen.

In het tweede kwartaal, als de vaccinatiecentra op kruissnelheid moeten komen, verwacht het Regeringscommissariaat Corona naast Astra-Zeneca, grotere hoeveelheden van het Pfizer-vaccin en vermoedelijk ook al het Janssen-vaccin vanaf april. De eerdere simulatie om voor de zomer te kunnen beginnen met de laatste fase – de gezonde volwassenen – blijft voorlopig dan ook behouden.

Zondag kondigde de Europese Unie ondertussen ook aan dat de EU in het eerste kwartaal 30% meer doses van AstraZeneca zou ontvangen, hoewel er ook werd gewaarschuwd dat februari en maart toch moeilijke maanden zouden blijven. En ook bij BioNTech meldde men maandag dat het bedrijf in staat zal zijn 75 miljoen doses van het coronavaccin aan de Europese Unie te leveren. BioNtech werkt ook aan een verhoging van haar leveringen vanaf de week van 15 februari "om een volledige levering in het eerste kwartaal te verzekeren", aldus Sierk Poetting, financieel directeur van het bedrijf. 

Grote wendbaarheid nodig

De moeilijkheden die de producenten momenteel ondervinden om hun leveringen waar te maken, vraagt een grote flexibiliteit van iedereen die bij de vaccinatie betrokken is. De Taskforce vaccinatie houdt de vinger aan de pols: ze maakt wekelijks voor elk vaccin (momenteel Pfizer en Moderna) een overzicht inclusief een voorspelling voor de komende weken. Op basis daarvan kunnen de deelstaten hun distributieplanning opmaken en aanpassen wanneer nodig.* 

Uit het huidige overzicht blijkt dat volgende week in België een eerste dosis kan toegediend worden bij 58.625 5.750 personen met respectievelijk het Pfizer of het Moderna vaccin. Bijkomend zal volop de 2de dosis in de woonzorgcentra toegediend worden, waardoor de immuniteit de komende weken maximaal zal worden opgebouwd bij deze ouderen.  

Op termijn zullen gelijkaardige overzichten worden opgemaakt voor de andere vaccins.

*Die voorspellingen kunt u in bijlage van dit artikel raadplegen. 

Dit artikel is een aanpassing van verschillende berichten gepubliceerd door het Regeringscommissariaat Corona, AFP en Belga. 

Regeringscommissariaat Corona

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: