Nieuws  >  COVID-19: EMA buigt zich over eerste mogelijke coronamedicijn

COVID-19: EMA buigt zich over eerste mogelijke coronamedicijn

BRUSSEL 01/02 - Drie coronavaccins zijn al toegelaten in de Europese Unie, en nu buigt het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zich voor het eerst over een middel dat coronapatiënten misschien kan helpen genezen. Het gaat om een zogeheten rolling review van een therapie van het Amerikaanse Regeneron en het Zwitserse Roche, die de voormalige Amerikaanse president Donald Trump al toegediend kreeg toen hij het virus had opgelopen.

Regeneron en Roche willen de middelen casirivimab en imdevimab combineren om samen de strijd aan te gaan met het virus in het lichaam. Het zijn twee monoklonale antilichamen: kunstmatige eiwitten die zich hechten aan virusdeeltjes, zodat het lichaam ze herkent en opruimt.

Er lijkt volgens EMA een gunstig effect te zijn. Het middel zou de hoeveelheid virussen in het bloed van een patiënt kunnen verminderen en vooral van pas komen bij mensen die niet in het ziekenhuis liggen. Het is echter allemaal te vroeg om conclusies te trekken over de baten en risico's, zegt het EMA.

Bij een rolling review kijken de inspecteurs over de schouders van de ontwikkelaars mee bij de experimenten met het middel. Ze kunnen de therapie dan eerder beoordelen, waardoor het na goedkeuring sneller op de markt kan worden gebracht.

De eerstvolgende stap is het aanvragen van een marktvergunning. Dan komt het EMA met een positief of negatief oordeel over het middel. Daarna is het aan de Europese Commissie om te beslissen of een middel op de markt mag worden gebracht.

Het EMA heeft tot nu toe drie coronavaccins beoordeeld: van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Die kregen allemaal groen licht. Deze maand nog zou ook Johnson & Johnson een aanvraag tot goedkeuring van zijn vaccin indienen bij het EMA.

GEJ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: