Nieuws  >  COVID-vaccins: "Met meer geld zouden we niet meer dosissen gekregen hebben", zegt Europese Commissie

COVID-vaccins: "Met meer geld zouden we niet meer dosissen gekregen hebben", zegt Europese Commissie

BRUSSEL 01/02 - "Mensen moeten beseffen dat tijdens het eerste kwartaal van 2021 de leveringen van de coronavaccins nog maar op gang komen. Het is altijd duidelijk geweest dat het niet gemakkelijk zou zijn." Dat heeft de hoofdverantwoordelijke van de Europese Commissie voor de onderhandelingen met de vaccinontwikkelaars, de Italiaanse Sandra Gallina, maandag gezegd in het Europees Parlement.

Gallina staat ook aan het hoofd van het directoraat-generaal Gezondheid van de Commissie en sprak met de leden van de begrotingscommissie. Kritiek als zou de Europese Unie meer vaccins geleverd gekregen hebben door er meer voor te betalen, wees ze resoluut van de hand. "Met meer geld zouden we niet meer dosissen gekregen hebben. Alle vaccins die worden geproduceerd, zijn al besproken. Het is niet zo dat je meer productie krijgt als je er meer geld naar gooit."

Gallina nuanceerde wel dat het "altijd duidelijk" is geweest dat het lopende kwartaal moeilijk zou zijn voor de levering van vaccins, precies omdat de leveringen nog maar op gang komen. "Bovendien moest AstraZeneca nu het massa-vaccin geweest zijn, maar het levert maar 25 tot 30% van de voorziene aantallen. Dat is nu een probleem, maar Pfizer/BioNTech en Moderna leveren wel volgens schema." Alle Europese landen staan bovenaan de ranglijst van landen die het meest gevaccineerd hebben, haalde Gallina aan. "Ik heb de Verenigde Staten of Israël niet te benijden."

Tegen eind januari moet de Europese Unie over 15 miljoen vaccins beschikken, tegen eind februari over 33 miljoen en tegen eind maart over 55 miljoen. In het tweede kwartaal neemt het aantal leveringen pas echt toe, als Pfizer/BioNTech een versnelling hoger schakelt en ook Johnson&Johnson en CureVac naar alle verwachting beginnen leveren. "In het tweede kwartaal alleen al krijgen we 300 miljoen vaccins, dan zullen alles samen 200 miljoen mensen volledig gevaccineerd kunnen zijn", zei Gallina. De Europese Unie zit volgens haar dan ook op schema om tegen het einde van de zomer 70 procent van de volwassen bevolking te kunnen inenten.

Gallina riep de lidstaten op om voort te maken met de vaccinatie van hun bevolking. "De vaccins zijn niet het probleem, maar wel de vaccinaties. En die moeten zo snel mogelijk op gang komen."

Maandag heeft het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) op zijn website een tool geplaatst waarmee gevolgd kan worden hoeveel personen al gevaccineerd zijn in de 27 lidstaten. "De vaccinatiecampagnes mogen niet gezien worden als een race om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen in te enten. Terwijl de uitrol verdergaat, zullen onze vaccinatiestrategieën flexibel moeten zijn", zegt ECDC-directeur Andrea Ammon.

GEJ • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: