Nieuws  >  "Huisartsen niet bereid om secretariaatsmedewerker te spelen voor Vlaamse overheid", zegt het VAS

"Huisartsen niet bereid om secretariaatsmedewerker te spelen voor Vlaamse overheid", zegt het VAS

BRUSSEL 03/02 - Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke wil patiënten met onderliggende aandoeningen zoals diabetes of obesitas prioriteit geven bij de vaccinatie tegen Covid-19. Om deze patiënten te selecteren, rekent hij onder meer op de gegevens van huisartsen. Huisartsen willen hun patiënten verzorgen. Ze zijn geen brievenbussen of secretariaatsmedewerkers.

Als het van minister Beke afhangt, kunnen patiënten met onderliggende pathologie gaande van diabetes, obesitas of hoge bloeddruk tot chronische cardiovasculaire, neurologische of respiratoire aandoeningen vanaf maart of april gevaccineerd worden. Ook bv. dementerenden of mensen met het syndroom van Down zouden prioriteit krijgen en net na de 65-plussers aan bod komen.

Om die risicogroepen te identificeren wil minister Beke gebruik maken van de gegevens van huisartsen, aangevuld met info van de ziekenfondsen. Het Vlaams Artsensyndicaat (VAS), de Vlaamse afdeling van de BVAS, meent dat het praktisch onmogelijk is om deze ingewikkelde en tijdsintensieve procedure tot een goed einde te brengen. Minister Beke kan niet verwachten dat huisartsen hun elektronische of papieren medische dossiers gaan uitpluizen om de risicogroepen te selecteren en die vervolgens via een Excel-bestand aan de overheid te bezorgen.

Huisartsen zijn geen brievenbussen en voelen zich niet geroepen om secretariaatswerk uit te voeren voor de overheid. Naast de gigantische administratieve overlast die deze manier van werken teweeg zou brengen, zullen huisartsen ook overrompeld worden met vragen van patiënten die menen dat ze onterecht niet snel genoeg aan de beurt komen.

De vaccinatiestrategie van de Vlaamse overheid is nodeloos ingewikkeld, niet kostenefficiënt en zal tot spanningen leiden tussen burgers met en zonder prioriteit. Begin deze week pleitte het VAS er al voor om in de volgende vaccinatiefase de leeftijd als enig criterium te hanteren. Leeftijd is bij Covid-19 de meest determinerende factor voor morbiditeit en mortaliteit, voor ziekenhuisopname en overlijden. Leeftijd kan door elke administratie makkelijk en objectief worden vastgesteld, voorkomt overlast bij de huisartsen en discussies over wie al dan niet prioritair ingeënt moet worden.

In de eerste fase van de vaccinatiecampagne werd terecht ingezet op de meest kwetsbare populatie: de residenten in woonzorgcentra en hun zorgpersoneel. In die fase moet ook maximaal worden ingezet op de vaccinatie van alle zorgactoren op alle lijnen. Voor de volgende fase dringt het VAS aan op een transparant en eenvoudig vaccinatiebeleid dat erop neerkomt de burgers te vaccineren per leeftijdsgroep van drie, vijf of tien jaar.

VAS

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: