Nieuws  >  COVID-19: Twintig procent van toekomstige specialisten overweegt opleiding stop te zetten, waarschuwt VASO

COVID-19: Twintig procent van toekomstige specialisten overweegt opleiding stop te zetten, waarschuwt VASO

BRUSSEL 05/02 - De COVID-crisis legt de arbeidsomstandigheden en het opleidingsklimaat van specialisten in opleiding in Belgische ziekenhuizen opnieuw bloot. Meer dan twee derde van de arts-specialisten in opleiding ervaart een negatieve impact op hun persoonlijke leven en meer dan de helft geeft aan het mentaal moeilijker te hebben. Bijna 2 op 10 van de toekomstige specialisten overweegt zijn opleiding stop te zetten. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van de Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO). “De pandemie heeft aangetoond dat specialisten in opleiding een cruciale rol spelen in de Belgische gezondheidszorg” zegt Jonas Brouwers, voorzitter van VASO.

Onmisbare schakel

De Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO) bevroeg meer dan 1000 specialisten in opleiding over de impact van COVID-19 op hun persoonlijke en professionele leven. De resultaten worden vrijdag toegelicht op een hoorzitting van de federale bijzondere commissie belast met de evaluatie van de aanpak van de COVID-19 pandemie. De cijfers bevestigen opnieuw dat arts-specialisten in opleiding een onmisbare schakel zijn in de Belgische gezondheidszorg. Zo werd 2 op 3 ingeschakeld in de COVID-zorg. De helft werd ingeschakeld op een dienst waar zij normaal niet werkzaam zijn en 9% moest noodgedwongen werken boven zijn niveau. 4 op 10 arts-specialisten in opleiding deden meer wachtdiensten dan normaal maar werden hier niet voor vergoed. Slechts de helft geeft aan dat hun uren correct geregistreerd werden.

Impact op opleiding en welzijn

Van de Vlaamse specialisten in opleiding werd 20% positief getest voor COVID-19 en eenzelfde percentage geeft aan enkel in de 2e golf van de coronacrisis voldoende beschermingsmateriaal ter beschikking gehad te hebben. Vooral de mentale impact weegt door: de helft geeft aan het moeilijk te hebben en 70% ervaart een negatieve impact op hun opleiding. Bijna 2 op 10 toekomstige specialisten denkt er zelfs aan de opleiding stop te zetten. "De arbeidsomstandigheden en het opleidingsklimaat in sommige ziekenhuizen waren reeds voor de crisis problematisch, maar worden nu nog meer in de verf gezet" zegt Jonas Brouwers, voorzitter van de VASO. "De dubbele rol van opleiders en werkgevers is niet gezond en zorgt ervoor dat het moeilijk is bepaalde problemen aan te kaarten. Tijdens de crisis werd er ook niet geklaagd, iedereen wilde doorzetten en het maximale voor onze gezondheidszorg doen". 

De beste toekomstige specialisten opleiden

België heeft een uitstekende gezondheidszorg en leidt al jaren zeer bekwame specialisten op. De ons omringende landen ondernamen de laatste jaren stappen om het opleidingsklimaat te hervormen, om in de beste omstandigheden specialisten voor de toekomst te vormen. Ook de Belgische huisartsen namen in het verleden stappen vooruit om uniforme arbeidsvoorwaarden vast te leggen alsook de rol van werkgever en opleider te scheiden. Opvallend is dat de Belgische opleiding van arts-specialisten er niet in slaagt om de gekende pijnpunten aan te pakken. "Het is tijd dat de opleiding tot specialist in de Belgische context herzien wordt, zodat elke arts in opleiding in een Belgisch ziekenhuis een kwalitatieve opleiding kan volgen maar bovenal de beste kwaliteit van zorg kan leveren, voor én na de COVID pandemie" klinkt het bij VASO.

VASO, Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: