Nieuws  >  COVID-19: Drie besmettingen vastgesteld met Braziliaanse coronavariant in politiekorps Zennevallei

COVID-19: Drie besmettingen vastgesteld met Braziliaanse coronavariant in politiekorps Zennevallei

HALLE 17/02 - Er zijn drie besmettingen met de Braziliaanse variant van het coronavirus vastgesteld in de politiezone Zennevallei. Dat bevestigt Marc Snoeck (sp.a), burgemeester van Halle. De Vlaams-Brabantse gemeentes Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel behoren tot de zone Zennevallei.

Woensdagmiddag raakte bekend dat zeker één politieagent besmet was geraakt met de Braziliaanse variant. Woensdagavond is dat aantal bijgesteld naar drie. Ondertussen zijn in totaal al dertig positieve gevallen geteld binnen het korps.

"De kans bestaat natuurlijk dat er van de 27 andere gevallen ook een aantal besmet is met de Braziliaanse variant", zegt Snoeck. "Maar die ontleding duurt enkele dagen. Dit bevestigt wel dat we de goede maatregel hebben genomen om alle medewerkers en hun familieleden in quarantaine te laten gaan." Zo'n 220 medewerkers van de politiezone zitten al sinds dit weekend in quarantaine, bevestigt ook Marc Crispel, korpschef van de politiezone.

Komende vrijdag worden alle personen die vorige vrijdag negatief hebben getest, opnieuw getest. Als ze nogmaals een negatieve test kunnen voorleggen, kunnen ze in het weekend weer aan het werk. De positieve gevallen die geen symptomen vertonen, zullen waarschijnlijk begin volgende week een nieuwe test ondergaan. Ondertussen zijn een aantal agenten zwaar ziek van het virus, één agent ligt op intensieve zorgen.

Zowel Britse, Zuid-Afrikaanse als Braziliaanse variant al opgedoken in Brussel

Ook op het grondgebied van het Brussels gewest zijn momenteel al besmettingen met de Braziliaanse, Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus vastgesteld. De epidemiologische situatie en de besmettingscijfers zijn voorlopig stabiel in de hoofdstad, maar virologen verwachten dat vanaf begin maart de Britse variant dominant wordt.

Sinds de komst van coronavarianten heeft de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie haar procedures voor testing en tracing aangescherpt. De focus ligt daarbij op het lokaliseren van uitbraken en het ontdekken van aanwezige varianten. Zo is er in Brussel in Anderlecht al één geval vastgesteld met de Braziliaanse variant en mogelijk is er nog een besmetting met de Zuid-Afrikaanse of Braziliaanse variant in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Sinds 13 januari wordt in het Brussels gewest voor mensen die positief testten en waarbij een hoge virale lading werd vastgesteld of waarbij het S-gen ontbrak een verscherpte contactopsporing toegepast. Dat zijn beide indicaties voor besmetting met een variant. Sinds 18 januari wordt een team van 13 veldagenten specifiek ingezet voor het opsporen van epidemiologische uitbraken.

De verstrengde aanpak leidde in de eerste week van februari tot de opsporing van 75 uitbraken in verschillende zorginstellingen, rusthuizen, bedrijven of scholen. Daarbij werd meteen een isolatieprocedure opgestart. Bij zeventien van de uitbraken wordt vermoed dat het om een variant gaat.

De epidemiologische situatie in Brussel toont tekenen van stabilisatie, maar de cijfers blijven te hoog. De incidentie, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners, steeg licht van 257 op 10 februari naar 269 op 16 februari. De positiviteitsratio van de geteste mensen blijft relatief stabiel en bedraagt 5,2 procent.

Aanpassing van verschillende door Belga gepubliceerde artikelen. 

Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: