Nieuws  >  Goed om te weten: KCE-beslissingsboom voor de thuiszorg van patiënten met ernstige COVID-19

Goed om te weten: KCE-beslissingsboom voor de thuiszorg van patiënten met ernstige COVID-19

BRUSSEL 23/02 - Op 15 januari publiceerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) (1) op zijn website een beslissingsboom voor de thuiszorg van patiënten met zorgwekkende COVID-19, die door eerstelijnszorgverleners kan gebruikt worden in geval van verzadiging van de ziekenhuizen.

Het KCE valideerde deze beslissingsboom op vraag van, en samen met het Franstalige Collège de Médecine Genérale, en na overleg met meerdere partners (o.a. Domus Medica, SSMG, FAGG, Hoge Gezondheidsraad, Sciensano).

In geval van verzadiging van de ziekenhuizen is het uitgangspunt van de aanpak de patiënten thuis intensief op te volgen, zodat elk risico op verergering van hun toestand zeer snel kan worden opgespoord. De beslissingsboom structureert en prioriteert de elementen die de eerstelijnszorgverleners – met de hulp van de mantelzorgers van de patiënt – toelaten om op elk moment de toestand van de patiënt te kunnen inschatten en hem/haar indien nodig onmiddellijk te laten opnemen in het ziekenhuis.

Ook voor patiënten die een ziekenhuisopname weigeren, bevat deze beslissingsboom bruikbare elementen.

Updates van de beslissingsboom zullen steeds worden gecommuniceerd. Een wetenschappelijk rapport bij deze beslissingsboom wordt binnenkort gepubliceerd op de website van het KCE.

Specifieke bronnen

(1).  Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg KCE. Ambulante zorg voor Covid-19 patiënten in het kader van de verzadiging in Belgische ziekenhuizen. Klik hier (15/01/21)

• CBIP/ BCFI

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: