Nieuws  >  COVID-19: Ondanks leveringsproblemen zegt AstraZeneca toch beloofde aantal doses aan EU te leveren

COVID-19: Ondanks leveringsproblemen zegt AstraZeneca toch beloofde aantal doses aan EU te leveren

BRUSSEL 24/02 - Farmareus AstraZeneca gaat naar eigen zeggen in april, mei en juni toch het eerder beloofde aantal van 180 miljoen coronavaccindoses leveren aan de EU. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat de productie in de Europese Unie weliswaar maar goed is voor de helft van dat aantal, maar dat de rest wordt aangevuld via het internationale toeleveringsnetwerk. Daarmee voldoet het bedrijf naar eigen zeggen aan wat contractueel is overeengekomen met de EU.

De woordvoerder reageert daarmee op een bericht van een ingewijde dat het Brits-Zweedse bedrijf maar de helft, nog geen 90 miljoen doses, zou kunnen leveren. "AstraZeneca bevestigt vandaag dat haar meest recente prognose voor het tweede kwartaal voor de levering van haar COVID-19-vaccin beoogt te presteren in overeenstemming met haar contract met de Europese Commissie."

Dinsdag raakte bekend dat er leveringsproblemen dreigden bij de vaccinproducent. Een vertegenwoordiger van het bedrijf liet de Europese Unie verstaan dat er zich ook in het tweede trimester mogelijke productiestoornissen kunnen voordoen, zo heeft een EU-bron gezegd aan het Duitse persbureau dpa. In het contract dat AstraZeneca met de Europese Commissie heeft gesloten, staat dat de fabrikant 180 miljoen doses levert in april, mei en juni.

De woordvoerder van AstraZeneca zegt dat het bedrijf werkt aan "het verhogen van de productiviteit in zijn toeleveringsketen in de EU". Verder blijft het gebruikmaken van zijn "wereldwijde capaciteit om in het tweede kwartaal 180 miljoen doses aan de EU te leveren".

De productie van het vaccin, het derde in het Europese arsenaal, hapert al langer. In de eerste drie maanden van dit jaar moest de EU het stellen met 40 miljoen doses, terwijl zij rekende op 80 miljoen en eigenlijk nog heel wat meer. Dat zorgde voor een felle discussie tussen AstraZeneca en de Europese Commissie, die het bedrijf er tussen de regels door van beschuldigde andere klanten voor te trekken.

GVS • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: