Nieuws  >  COVID-19: Aangepast Moderna-vaccin tegen Zuid-Afrikaanse variant klaar voor klinische proeven

COVID-19: Aangepast Moderna-vaccin tegen Zuid-Afrikaanse variant klaar voor klinische proeven

WASHINGTON 24/02 - Het Amerikaanse farmabedrijf Moderna heeft een aangepaste versie ontwikkeld van het vaccin, die betere bescherming moet bieden tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Het bedrijf is klaar om het vaccin via klinische proeven te testen op mensen, klinkt het woensdag. Moderna wil verder ook de productiecapaciteit opschroeven. Ondertussen zijn Amerikaanse wetenschappers ook bezorgd over een andere variant van het coronavirus dat in Californië woedt.

"Moderna heeft de doses specifiek bedoeld als bescherming tegen de Zuid-Afrikaanse variant naar het NIH (National Institutes of Health) gestuurd voor een klinische studie", aldus CEO Stephane Bancel. "In onze strijd tegen COVID-19 moeten we waakzaam en proactief zijn voor nieuwe varianten die in opkomst zijn."

Het bedrijf verklaarde dat ze zoveel aanpassingen als nodig zullen doen aan het vaccin, totdat de pandemie onder controle is. Het aangepaste vaccin zal het lange autorisatieproces bij het Amerikaanse Geneesmiddelenagentschap NIH niet helemaal opnieuw moeten doorstaan, waardoor het hele proces sneller zou kunnen verlopen.

Moderna laat ook weten de productiecapaciteit van de vaccins dit jaar verder te zullen opschroeven. De farmareus wil dit jaar in totaal 1 miljard doses produceren. "Op basis van onze gesprekken met regeringen wereldwijd geloven wij dat er een blijvende vraag zal zijn voor ons vaccin. Daarom zijn we vastbesloten onze productiecapaciteit op te drijven", aldus Bancel.

Coronavariant in Californië

Amerikaanse wetenschappers zeggen ondertussen ook bezorgd te zijn over een variant van het coronavirus in Californië. De variant die in december voor het eerst is vastgesteld en als B.1.427/B.1.429 wordt aangeduid, zou besmettelijker zijn dan de eerste variant van het virus, aldus Amerikaanse media woensdag.

De variant is ook al in andere Amerikaanse staten en landen over de wereld ontdekt, maar verspreidt zich vooral in Californië.

"Ik wou dat ik beter nieuws had, dat deze variant volledig onbeduidend is", aldus de viroloog Charles Chiu, van de University of California in San Francisco, aan de krant New York Times. "Maar helaas volgen we gewoon de wetenschap."

Minstens twee wetenschappelijke studies zijn al afgesloten over de Californische variant en worden binnenkort gepubliceerd.

Dit artikel is een aanpassing van meerdere door Belga gepubliceerde artikelen. 

 

GVS, MDM • Belga, MediQuality

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: