Nieuws  >  "Dokter, ik ben geen risicopatiënt, ik wil geen vaccin": wat u als arts kunt antwoorden

"Dokter, ik ben geen risicopatiënt, ik wil geen vaccin": wat u als arts kunt antwoorden

Opinie

BRUSSEL 02/03 - Heel wat patiënten geven de laatste maanden aan dat zij zich 'onder druk voelen om zich te laten vaccineren', hoewel ze daar geen voorstander van zijn en geen risicoprofiel hebben. Hoe kunt u hierop reageren als huisarts? Dr. Hugo Stuer geeft in dit opiniestuk een aantal richtlijnen. Het voorzorgsprincipe staat hierin centraal.

Dit principe, bestemd voor situaties met wetenschappelijke onzekerheden, wordt verschillend geïnterpreteerd. Voor de ene is het een plicht voor de andere een mogelijkheid.

De eed van Hippocrates

Deze deontologische code stelt het ‘primum non nocere' voorop. ‘Vooral geen schade toebrengen'. Hierbij sluit aan dat de veiligheid van de beschikbare vaccins niet optimaal gegarandeerd is en dit ook niet kan zijn. De mRNA techniek met verankering door lipide nanopartikels is nog nooit toegepast in vaccins.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: