Nieuws  >  COVID-19: "Vaccin AstraZeneca voor 55-plussers kan gamechanger zijn" (Vandenbroucke)

COVID-19: "Vaccin AstraZeneca voor 55-plussers kan gamechanger zijn" (Vandenbroucke)

BRUSSEL 28/02 - Als de Hoge Gezondheidsraad beslist dat het vaccin van AstraZeneca ook toegediend kan worden aan 55-plussers kan dat een echte "gamechanger" zijn. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zondag gezegd op De Zevende Dag op VRT. "Dan denk ik dat we een reset kunnen doen van onze vaccinatiecampagne."

Ons land gebruikt momenteel drie vaccins om mensen in te enten tegen het coronavirus. Een daarvan is dat van AstraZeneca. Probleem: dat vaccin mag niet toegediend worden aan 55-plussers in ons land.

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) raadde, net als in een aantal andere Europese landen, aan om het vaccin enkel te gebruiken voor mensen tussen 18 en 54 jaar oud, omdat er nog onvoldoende gegevens voorhanden zijn voor ouderen.

Contacten met Hoge Gezondheidsraad en taskforce vaccinatie

Minister Vandenbroucke hoopt echter dat het vaccin binnenkort wel voor ouderen gebruikt zal kunnen worden. Hij stelde daarover een vraag aan de Hoge Gezondheidsraad. "Dat zou een echte gamechanger zijn", zegt Vandenbroucke. "Als we AstraZeneca aan iedereen kunnen geven, dan moeten we onze campagne ook veel simpeler en directer op de bal kunnen maken." De minister hoopt dat er woensdag over de kwestie knopen kunnen worden doorgehakt. "Parallel is ook aan de taskforce gevraagd hoe we dan de planning kunnen versnellen."

Minister Vandenbroucke vroeg de HGR ook of het mogelijk is om de tweede dosis van het Pfizer-vaccin niet na 21, maar na bijvoorbeeld 42 dagen te geven. "Als de HGR op beide vragen positief antwoordt, dan denk ik dat we een echte reset kunnen doen van onze vaccinatiecampagne en dat is ook wel nodig. We zitten met een aantal operationele problemen en die moeten we er ook echt uithalen."

De minister stelde ook nog een derde vraag aan de HGR: of één prik zou kunnen volstaan, in plaats van twee. "Ik denk dat het antwoord daar met veel meer aarzeling zal komen, daar is het misschien wat vroeg voor."

Binnenkort ook vaccins van J&J in ons land?

Ondertussen komt er goed nieuws vanuit de VS, waar de Amerikaanse toezichthouder FDA formeel groen licht heeft gegeven voor het coronavaccin van Johnson & Johnson (J&J). Minister Vandenbroucke reageert hoopvol. "Dit is zeer goed nieuws. Binnenkort zullen we vier vaccins hebben om in te zetten. Dat geeft moed om de vervelende maatregelen vol te houden." Ook ons land heeft vaccins van J&J besteld, in totaal 5 miljoen. De eerste dosissen worden verwacht in april. "Ik durf over leveringen nog niets zeggen. Die 5 miljoen vaccins die we besteld hebben, die gaan we krijgen, de vraag is alleen: wanneer? ", zegt Vandenbroucke daarover. Midden maart wordt een oordeel van de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA verwacht over het vaccin.

Woensdag nieuw overleg van ministers van Volksgezondheid

De verschillende ministers van Volksgezondheid van het land komen woensdag bijeen om de vaccinatiestrategie tegen COVID-19 te bespreken. Een advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) over drie vragen van federaal minister Frank Vandenbroucke (sp.a) wordt de dag ervoor verwacht.

VOC • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: