Nieuws  >  COVID-19: Hoge Gezondheidsraad adviseert AstraZeneca ook voor 55-plussers

COVID-19: Hoge Gezondheidsraad adviseert AstraZeneca ook voor 55-plussers

BRUSSEL 02/03 - De Hoge Gezondheidsraad (HGR) adviseert de verschillende ministers van Volksgezondheid om het vaccin van AstraZeneca nu toch te gebruiken voor 55-plussers. Dat blijkt uit het advies van de HGR, waarover VTM Nieuws dinsdagmiddag bericht. Daarnaast adviseert het orgaan ook om meer tijd te laten tussen de eerste en tweede dosis. De tweede dosis weglaten is echter geen goed idee, blijkt nog uit het advies.

De beslissing om het vaccin niet bij ouderen toe te dienen, werd enkele weken geleden genomen omdat er toen niet genoeg data waren over de werkzaamheid van het vaccin. Maar ondertussen blijkt uit de resultaten van de vaccinatiecampagnes in het Verenigd Koninkrijk en Israël dat het vaccin ook voor ouderen perfect werkt.

Daarnaast raadt de HGR de ministers ook aan een langere periode te laten tussen de twee prikken van de Pfizer- en Moderna-vaccins. Op dit moment wordt een tussentijd van drie respectievelijk vier weken aangehouden, volgens de bijsluiter. Maar ook hier tonen resultaten uit andere landen aan dat een langere tussentijd van bijvoorbeeld zes weken perfect haalbaar is. Concreet zou België voor het Pfizer-vaccin van 21 naar 35 dagen tussentijd gaan.

Op die manier moet er geen of veel minder stock aangehouden worden. Tot nu toe werd van elk geleverd Pfizer-vaccin bijvoorbeeld een tweede achtergehouden, om de tweede prik binnen drie weken te kunnen garanderen, ook bij leveringsproblemen. Dat zal nu niet meer of veel minder nodig zijn, waardoor meer mensen de komende weken hun eerste prik zullen krijgen.

Bij het vaccin van AstraZeneca werd er al geen stock aangehouden, aangezien er daar sowieso drie maanden tussen beide prikken zijn.

Het advies van de Hoge Gezondheidsraad gaat nu naar de ministers van Volksgezondheid, die er dinsdagavond of woensdagochtend over zullen samenzitten. Verwacht wordt dat dat advies goedgekeurd zal worden. Zodra dat gebeurd is, kan de taskforce Vaccinatie de campagne hertekenen. Afgelopen zondag noemde federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke het al een "gamechanger" als AstraZeneca ook aan ouderen toegediend zou mogen worden.

BGY • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: