Nieuws  >  COVID-19: "Focus blijft komende weken op ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen" (Jan Jambon)

COVID-19: "Focus blijft komende weken op ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen" (Jan Jambon)

BRUSSEL 05/03 - "Hoe sneller we de 65-plussers en mensen met een onderliggende ziekte kunnen inenten, hoe nabijer de vrijheid komt. Ik vind het van groot belang dat we de komende weken prioriteit blijven geven aan deze twee doelgroepen." Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon vrijdag bij een update over de vaccinatiecampagne. "Ik weet dat daar hier en daar wat discussie over is, maar ik vind dat we extra aandacht moeten geven aan mensen met een onderliggende aandoening, ook als ze jonger dan 65 zijn."

De prioriteit voor mensen met onderliggende aandoeningen ligt onder vuur. Artsensyndicaat BVAS is een procedure gestart tegen die voorrang en Brussels minister van Gezondheid Alain Maron zou er de voorkeur aan geven gewoon volgens leeftijd te vaccineren eenmaal de 65-plussers aan de beurt zijn geweest. Jambon verzekert nu dat die strategie wat Vlaanderen betreft niet aan de orde is.

Intussen gaat het tempo van de campagne gestaag omhoog. Volgende week zijn 97.416 prikken voorzien, de week erna 139.846, aldus minister van Gezondheid Wouter Beke. Tegen eind volgende week zouden alle woonzorgcentra aan de beurt moeten zijn geweest. Het aantal uitbraken is er nu gereduceerd tot 29.

"Ik ben verheugd dat heel veel Vlamingen bereid zijn om zich te laten vaccineren", zei Jambon vrijdag. "We kunnen voorlopig enkel maar afgaan op onze ervaringen bij bewoners en personeel van ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere zorginstellingen. Die cijfers zijn hoopgevend. In onze woonzorgcentra hebben iets meer dan 800 bewoners op ruim 80.000 geweigerd, bij de medewerkers is dat iets meer dan 5.000, dat is zo'n 6 procent."

Om zoveel mogelijk mensen aan te sporen, zullen er in de komende weken nieuwe campagnes worden gevoerd. Op 1 maart startte al een campagne die specifiek gericht is op de 65-plussers, via regionale tv en sociale media. Later zal er op het brede publiek worden gemikt, met onder meer affiches en sociale media.

KWO • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: