Nieuws  >  COVID-19: Gevaccineerde personen mogen afspreken zonder mondmaskers (gezondheidsdiensten VS)

COVID-19: Gevaccineerde personen mogen afspreken zonder mondmaskers (gezondheidsdiensten VS)

WASHINGTON 08/03 - Volledig ingeënte personen mogen twee weken na de tweede prik binnen onderling afspreken zonder mondmaskers en afstandsregels. Dat staat in de nieuwe richtlijnen die het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC) maandag heeft bekendgemaakt. In het openbaar en als ze in contact komen met niet-gevaccineerde personen worden ze wel aanbevolen een mondmasker te blijven dragen en de afstandsregels te respecteren.

Ook indien volledig gevaccineerde personen een bezoek brengen aan een huishouden met niet-gevaccineerden die een laag risico lopen op een ernstig ziektebeeld, mogen mondmaskers en de afstandsregels achterwege blijven. Denk bijvoorbeeld aan een ingeënte grootouder die langsgaat bij haar dochter en de kleinkinderen.

Daarnaast moeten volledig ingeënte personen ook niet langer een test laten afnemen of in quarantaine gaan als ze blootgesteld werden aan COVID-19, al is dat wel enkel het geval als ze asymptomatisch blijken te zijn. Indien ze toch symptomen vertonen, moeten ze zich nog steeds laten testen en in quarantaine gaan.

In het openbaar, in grote groepen en in contacten met verschillende huishoudens met niet-volledig gevaccineerde personen of mensen die een hoger risico lopen op een ernstig ziektebeeld, blijven de afstandsregels en het dragen van een mondmasker wel aanbevolen.

Het CDC beschouwt personen als volledig gevaccineerd twee weken na de toediening van de tweede dosis van Pfizer/BioNTech of Moderna of veertien dagen na de ene prik van Johnson & Johnson.

Voor de nieuwe richtlijnen baseert de gezondheidsdienst zich op vroege indicaties dat ingeënte personen een geringere kans hebben om een asymptomatische infectie op te lopen. Bovendien zou het risico om anderen te besmetten ook lager liggen.

Volgens het gezondheidsinstituut zouden de nieuwe richtlijnen betrekking hebben op zo'n tien procent van alle Amerikanen. Zo'n 59 miljoen Amerikanen kregen reeds minstens een dosis toegediend, 31 miljoen van hen zijn reeds volledig gevaccineerd.

MAY • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: