Nieuws  >  Vaccinatieverplichting en Covid-19-paspoort: ethische reflecties van Dr. Cosyns

Vaccinatieverplichting en Covid-19-paspoort: ethische reflecties van Dr. Cosyns

Opinie

BRUSSEL 16/03 - Er wordt al een tijdje gedebatterd over een verplichte Covid-19-vaccinatie, vooral sinds bleek dat de vaccinatiebereidheid laag was bij personeel van Brusselse en Waalse woonzorgcentra. Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, lanceerde de provocatieve stelling voor verplichte vaccinatie, in de boeiende webinar die MQ organiseerde op 10 februari. Maar zou het überhaupt een goed ethisch beleid zijn om voor bepaalde groepen vaccinatie te verplichten, laat staan voor iedereen?

 "Men kan dit verplichten, zoals dit bijvoorbeeld verplicht is voor hepatitis B, waar mensen in de zorg geen mensen mogen aanwerven die niet gevaccineerd zijn. Eigenlijk kiezen wij voor dezelfde weg", verklaarde Margot Cloet, Zorgnet Icuro.

Ik vrees dat ze onvoldoende advies gevraagd heeft aan haar ethische adviseurs die nochtans ook allemaal uit de KU Leuven komen. En ze heeft al zeker geen advies gevraagd aan het ACV dat meteen repliceerde om niet over te gaan tot verplichte vaccinatie. Er is op dit moment volgens ACV zeker geen juridische basis om zorgpersoneel uit zijn functie te zetten omdat het nog niet gevaccineerd is.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: