Nieuws  >  De saga van AstraZeneca: "EMA heeft verpletterende verantwoordelijkheid ten aanzien van de burger"

De saga van AstraZeneca: "EMA heeft verpletterende verantwoordelijkheid ten aanzien van de burger"

Opinie

BRUSSEL 16/03 - De motivatie bij de Belgische bevolking om de anti-COVID-maatregelen te blijven naleven, is lager dan ooit. We zijn meer dan een jaar sinds de eerste berichten over een verdacht virus afkomstig uit China. De vaccinatie campagne draait vierkant. Leveringen blijven uit. De mensen die nu op intensieve liggen zijn niet meer de alleroudsten, maar komen eerder uit lagere leeftijdsklassen.

Dit heeft voor een groot deel met de vaccinatiestrategie te maken, die erin bestond dat eerst de woonzorgcentra werden bediend. Blijkbaar werpt dat zijn vruchten af. Ongeveer alle rusthuizen zijn nu tweemaal gevaccineerd. Dit neemt niet weg dat er nog altijd her en der uitbraken te noteren vallen. De reden daarvoor is dat er actueel andere virusvarianten circuleren, die door de mazen van het net heen glippen, en alsnog mensen ziek maken. Voer voor onderzoekers om te kijken in welke mate de vaccins werkzaam zijn tegen deze varianten, en wat eraan te doen indien dit niet zo is.

In de Zevende Dag wierp Bart De Wever een ballonnetje uit. Hij zag het wel zitten om buitenterrassen van cafés en horecazaken te openen in de paasvakantie.

Hij werd echter vakkundig teruggefloten door minister Vandenbroucke, die opperde dat het nu niet het moment is om daaraan te denken, gezien er weer een stijging in de opnames te zien is. In het verlengde hiervan blijft het vooralsnog ook een open vraag of in de gegeven omstandigheden de horeca wel degelijk open zal gaan op 1 mei.

Het vaccinatie dossier, dat meer en meer op een soap begint te lijken, gaat een volgende fase in.

Verschillende landen schorten de Astra vaccinatie tijdelijk op, omdat er melding gemaakt wordt van klontervorming na vaccinatie. Als we de cijfers echter objectief bekijken, is er geen reden tot ongerustheid.

Onze minister volgt de ons omringende landen dan ook niet in dit verhaal. Een land als Italië zegt ook openlijk dat de beslissing tot voorlopig stopzetten van de vaccinatie met Astra niks te maken heeft met de veiligheid van het vaccin, alswel veeleer ingegeven is door politieke motieven. Het siert onze minister dan ook dat hij in eigen land boven het politiek gekrakeel blijft, en zich enkel laat leiden door rationele argumenten.

Juist nu de cijfers wederom beginnen te stijgen, is het, gegeven de sputterende vaccinatietrein, niet het moment om ook nog eens een pauze in te lassen met het verder vaccineren middels het Astra vaccin.

Maar het kwaad is toch wederom geschied. In de ogen van de publieke opinie is er wel degelijk een probleem. De media vergroten dit probleem zodanig uit, dat veel burgers ongerust worden, zich vragen stellen. We zien ze dagelijks in onze wachtzalen. Vermits er geen keuzevrijheid is welk vaccin men neemt, blijven er weinig opties over. Ofwel de kelk aan zich voorbij laten gaan, ofwel het vaccin toch nemen.

Toch is het aandeel mensen dat zijn Astra vaccin niet neemt als gevolg van de berichtgeving voorlopig relatief beperkt, en gelukkig maar. Ik kan me inbeelden dat heel wat mensen die bloedverdunners nemen, behoorlijk geschrokken zijn toen ze de krant opensloegen, of hun televisie aanzetten met deze berichtgeving als hoofditem. De moraal van de burger staat reeds historisch laag, nieuws over vermeende bijwerkingen als gevolg van een of ander vaccin tegen COVID kunnen we op dit ogenblik missen als kiespijn.

Het maakt dat de eerstelijn, en dan met name vooral de huisarts, nog meer oplapwerk krijgt in het stimuleren van de patiënt om zich niet van de wijs te laten maken door negatieve berichten in de media.

Laat ons hopen dat deze Astra saga snel wordt uitgeklaard. Het EMA heeft hierin een verpletterende verantwoordelijkheid ten aanzien van de burger.

Dr. Wouter Van den Abeele

Huisarts

Zelzate

 

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Dr. Wouter Van den Abeele • MediQuality

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: