Nieuws  >  Meerwaarde van cultuur: hoelang blijven onze beleidsmakers dit miskennen?

Meerwaarde van cultuur: hoelang blijven onze beleidsmakers dit miskennen?

Opinie

BRUSSEL 04/05 - In een opiniestuk in De Standaard van gisteren hekelt Beatrice Delvaux het gebrek aan aandacht vanwege onze beleidsmakers voor het belang van cultuur. Voor een aantal cultuurmakers, voornamelijk in Wallonië, is cultuur wel een essentiële behoefte. Delvaux vraagt zich af waarom onze gezagsdragers een andere mening toegedaan zijn.

Vooral bezuiden de taalgrens hebben er de voorbije dagen cultuurevenementen plaatsgevonden, als protest tegen het uitblijven van een concreet perspectief voor de cultuursector. De politie is zelfs tijdens een voorstelling binnengevallen, en heeft onmiddellijk bevolen alle activiteit stop te zetten, waarop de toeschouwers, maar ook de artiesten, verzocht werden hun identiteit kenbaar te maken…

Het lijkt surrealisme, maar het is pure realiteit.

Naar de kerk gaan waar 15 mensen aanwezig zijn mag, maar een cultuurvoorstelling bijwonen in diezelfde kerk met 20 mensen is niet toegelaten.

Kleine gemeentelijke cultuurhuizen die zo'n 400 tot 500 toeschouwers kunnen plaatsen, zouden perfect coronaproof evenementen kunnen organiseren, zonder al te veel gevaar voor besmetting of verspreiding van het virus. Evenementen op kleine schaal in het algemeen kunnen, mits gebruik van een beetje gezond verstand, volledig volgens de regels georganiseerd worden.

Dra gaan de buitenterrassen open. Dat kan blijkbaar wel volledig veilig, hoewel daar vaak ook meer dan 30 mensen op een beperkte ruimte zitten…

Zoals Delvaux opmerkt: heeft het te maken met de sterkte of zwakte van de horecalobby ? Of spelen er andere factoren? Zijn de huidige corona beleidsbeslissingen meer ideologisch geinspireerd ? Vlaanderen voert een min of meer rechts beleid. Zou dat een van de verklarende factoren kunnen zijn, waarom cultuur vooralsnog volledig buitenspel staat? Het lijkt er wel op. Of worden alle maatregelen zodanig strak door een economische bril bekeken, dat de regering voor alle sectoren eerst de zogenaamde ROI (return on investment) bekijkt?

Of beschouwt ze cultuur als een luxeproduct, dat nu eventjes in de koelkast moet onder het mom van prioriteiten stellen, tot wanneer het virus in een winterslaap kruipt, om dan weer van stal gehaald te worden om het moreel van de bevolking op te krikken ?

Ik denk dat het een beetje een mengelmoes is, een mix van argumenten die onze beleidsmakers doet besluiten om alle cultuurhuizen vooralsnog gesloten te houden.

In al onze parlementen wordt week op week gesproken over het mentale welzijn van onze bevolking, hoe slecht het daar wel niet mee gesteld is, en dan met name vooral bij de jongeren. Keer op keer moet ik constateren dat het telkens opnieuw bij vaststellingen blijft. Ministers geven zelf toe dat cultuur in de breedste zin kan bijdragen tot meer welzijn. Toch blijft het bij woorden, en laten de daden op zich wachten.

Je zou toch van een regering mogen verwachten dat ze minstens wat perspectief geeft, ook aan de culturele wereld. Niet dus,… Wat mij betreft een veelzeggende houding…

Vandaag, 3 mei,  start de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano, weliswaar zonder publiek. Het zal ietwat vreemd aandoen. Publiek hoort nu eenmaal bij een wedstrijd. Ook voor de kandidaten zal deze ervaring er een zijn die ze niet licht zullen vergeten. Mits een beetje goede wil had men, al was het enkel maar de halve finales en de finale, kunnen organiseren met publiek. Een paar stoelen tussen elke toeschouwer laten, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Dan hadden we tenminste toch een beetje kunnen proeven van een ‘normale' wedstrijd. Het zou de deelnemers ook een hart onder de riem kunnen steken.

O ja, we kunnen alles volgen via live stream, en de halve finales en finale worden op Canvas uitgezonden…  Een doekje voor het bloeden is dit, meer niet.

Dr. Wouter Van den Abeele

Huisarts

Zelzate

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Dr. Wouter Van den Abeele • MediQuality

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: