Nieuws  >  Ludieke actie: Sock O’Clock, steun voor de ASO's

Ludieke actie: Sock O’Clock, steun voor de ASO's

BRUSSEL 18/05 - De Vlaamse geneeskundestudenten steunen de vraag van de arts-specialisten in opleiding naar een uniform en eerlijk opleidingscontract. Om dit signaal kracht bij te zetten, organiseert het Vlaams Geneeskundig StudentenOverleg (VGSO) een ludieke actie.

"Als de assistenten van morgen laat dit thema niemand van ons onberoerd. Stagiairs zijn vaak de getuigen vanop de eerste rij van de lange werkdagen en hoge werkdruk van hun superviserende assistenten. De huidige situatie met een gebrek aan onder meer pensioenopbouw, recht op werkloosheidsbescherming en vastgelegd aantal vakantiedagen boezemt veel studenten angst in", vertelt Nicolas Degryse, voorzitter van het VGSO.

De Vlaamse vereniging voor Arts-Specialisten in Opleiding (VASO) zet zich al geruime tijd in voor een uniform opleidingscontract met billijke arbeidsvoorwaarden en sociale bescherming voor alle artsen in opleiding. Na meer dan een jaar onderhandelen in de Nationale Paritaire Commissie Artsen-Ziekenhuizen, is er echter één dag voor de deadline nog steeds geen akkoord.

De laatste aanpassing aan het sociale statuut van de assistenten, de zogenaamde ‘Sui Generis', dateert zelfs van het jaar 1983. De tijd dringt om hier verandering in te brengen, of met andere woorden: het is Sock'O Clock.

In een ludieke actie roept het VGSO alle studenten en stagiairs op om komende donderdag één zwarte en één witte sok te dragen. Zwart als symbool voor bijna 40 jaar stilstand, wit als teken voor hoop en vooruitgang.

Foto's van deze bonte maar betekenisvolle kledingkeuze kunnen gedeeld worden op sociale media onder de hashtags ‘#StagiairSolidiair' en ‘#SockOClock'. De aankondiging van de actie wordt ondertussen druk gedeeld op verschillende social media-kanalen.

Door middel van deze actie kunnen alle stagiairs in de ziekenhuizen hun steun en ongenoegen uiten, volledig in regel met alle hygiënevoorschriften. Op die manier is men als stagiair solidair met de assistenten, die vaak ondanks de hoge werkdruk optreden als hun mentor op de stagevloer.

Degryse benadrukt: "Uiteraard hopen we, naast massaal witte sokken in de ziekenhuizen, witte rook te zien op het paritaire overleg en zo eindelijk de stap te zetten naar hedendaagse arbeidsvoorwaarden."

Ter info

U kan het Vlaams Geneeskundig StudentenOverleg op sociale media volgen op Facebook (@vgso.be), Instagram (@vgso_ig) en Twitter (@VGSO_Tweets).

Vlaams Geneeskundig StudentenOverleg

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: