Nieuws  >  Marc Van Ranst bedreigd door gewapende militair (interview forensisch psychiater)

Marc Van Ranst bedreigd door gewapende militair (interview forensisch psychiater)

BRUSSEL 21/05 – Vandaag start de vierde dag van de klopjacht op rechts-extremist Jürgen Conings. Op dit moment is hij nog spoorloos, afgelopen nacht hebben 400 politiemensen vruchteloos naar hem gezocht in het Limburgse natuurpark.

Conings verdween maandag, nadat hij in een brief kenbaar maakte dat hij bekende virologen en het regime in het vizier heeft. Hij kon probleemloos zware wapens (onder andere raketlanceerders) ophalen in de kazerne van Leopoldsburg. De camera was defect.

Waarom gebeurt dit, en waarom nu?

Interview met forensisch psychiater Kris Goethals, verbonden aan het Universitair Forensisch Centrum (UZA). Hij doet ook psychiatrische expertises en geeft les in de forensische psychiatrie aan de UAntwerpen.

Prof. Goethals: "Voor we op deze vraag ingaan, wil ik toch zeggen dat het feit dat de camera defect was en dat Jürgen Conings volop wapens kon meenemen uit de kazerne, mij toch doet terugdenken aan de casus Marc Dutroux in 1996. Op het moment dat hij An en Eefje 's avonds laat ontvoerde, stond hij onder videobewaking van de politie, in het kader van eerdere misdrijven. Maar die video-opnames gebeurden enkel tussen 8u00 en 18u00. Te gek voor woorden, tragisch. Dat was toen de aanleiding voor een grondige hervorming van de politie."

Goethals: "Om terug te komen op de zaak Jürgen Conings. Eigenlijk had ik dit al eerder verwacht. We zitten intussen al één jaar in deze pandemie, wat maatschappelijk erg ontwrichtend is. Ik ben verwonderd dat er niet vroeger nieuwe terreurdaden zijn geweest in ons land. Onze maatschappij wankelt. De Covidcrisis werkt sterk polariserend, er zijn believers en non-believers van corona, vaccinatie en complottheorieën. Non-believers kunnen niet leven met de opgelegde restricties en verdragen de experten die elke dag op televisie komen niet. Ze uiten bedreigingen aan hun adres. "

"Marc Van Ranst is vaak het doelwit, maar hij schuwt de controverse ook niet en als je het mij vraagt, komt hij te veel in de media. Er zijn weinig nuances in zijn betoog en dat kan op sommige mensen inwerken als een rode lap op een stier. Het einde van de Covidcrisis komt er nu aan. De context waarin we nu leven, is een ideale voedingsbodem voor de casus Jürgen Conings."

"Dat doet mij denken aan het verleden. De benarde economische en sociale situatie in Duitsland voor de uitbraak van de oorlog, heeft Hitler toen vrij spel gegeven. Ook al zijn er nu geen vernielingen, we bevinden ons ook in een naoorlogse situatie. Ik verwacht in de komende jaren veel werkloosheid, armoede en psychische problemen."

Kwam u al in contact met dergelijke profielen?

"Neen, maar ik behandel wel slachtoffers van de terreurdaden in Zaventem vijf jaar geleden. Wat Conings betreft, heb ik een hypothese voor het ontstaansmechanisme."

Wat is uw hypothese voor deze casus?

Goethals: "Voor ik hierop inga, wil ik toch zeggen dat het 'gloriemoment' van deze figuren niet zo breed in de pers uitgesmeerd zou moeten worden. De media behandelt dit beter op een anonieme manier, niet omwille van privacy redenen, maar om het deze persoon niet te gunnen dat hij zo in de aandacht komt. Dat hij "de held" is voor een paar dagen. "

Goethals: "Deze week ben ik ook in de literatuur gedoken. Ik kwam een groot aantal gevallen tegen van veteranen die lijden aan posttraumatische stressstoornis (PTSS). Zij blijven de gruwelijke dingen die zij op missie hebben meegemaakt, herbeleven. Dat is een hel. Wat vaak optreedt bij militairen die uit oorlogsgebieden zijn teruggekeerd zijn humeurschommelingen, vermijdingsgedrag en ook een staat van ‘hyperarousal en reactiviteit'. In de DSM-5 van de psychiatrie heeft dit laatste de volgende kenmerken: prikkelbaar gedrag en woede-uitbarstingen, roekeloos of zelfdestructief gedrag, hypervigilantie, verstoring van de slaap, ... Uit studies blijkt dat soms tot de helft van de teruggekeerde militairen alcoholmisbruik en gewelddadig gedrag vertonen. Wat de situatie nog kan verergeren is als zij tijdens hun missie een hersenletsel hebben opgelopen. "

"Het is mogelijk dat Conings dergelijk gedrag vertoont en dat er ook voorbeschikkende factoren waren. Blijkt dat hij al vroeger uitgesproken extreemrechtse uitspraken heeft gedaan en zich ook zo gedragen heeft. Dat Defensie daarvan op de hoogte was. Dat hij een tijdje een kantoorbaan kreeg om te kalmeren, maar dat was geen oplossing. Na een tijdje kwam hij terug in een functie waar hij toegang had tot wapens."

"Er moet uiteraard een trigger zijn voor het ophalen van die wapens, het schrijven van een afscheidsbrief, en de verdwijning met de noorderzon. Mogelijk is hij in zijn trots gekrenkt en daardoor helemaal losgeslagen. Je ziet ook dat hij erg met zijn uiterlijk begaan is, als je de foto's van zijn spierbundels op sociale media ziet. Mogelijk was er alcoholmisbruik, voor hetzelfde geld ook misbruik van anabolica. Mijn hypothese is dat hier potentieel sprake is van een PTSS. Ik vrees eigenlijk dat er bij Defensie te weinig aandacht is voor deze ernstige mentale stoornis bij teruggekeerde militairen. Het is ook geweten dat PTSS vele jaren na een terugkeer uit een missie kan optreden. "

Hoe ziet u deze situatie eindigen?

Goethals: "Op dit moment beleeft Jürgen Conings een gloriemoment, al is dat fantasmatisch. Hij is de held, ook al is dat alleen in zijn ogen.  Dat er zelfs hooggespecialiseerde militairen uit de buurlanden naar hem zoeken, moet zijn ego strelen. Ik denk niet dat hij angst ervaart, hij zal getraind zijn om hiermee om te gaan. Maar het tijd kan keren. Hij kan zijn extreme haat-en wraakgevoelens naar zichzelf keren en suïcide plegen. Ik hoop dat hij niet eerst een paar willekeurige slachtoffers maakt. Het is moeilijk in te schatten wat er zal gebeuren. Hij heeft inderdaad afscheidsbrieven geschreven, maar dat kunnen afleidingsmanoeuvres zijn. "

Laatste update: Jürgen Conings is nog niet gevat.

 

Sabine Verschelde • MediQuality

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: