Nieuws  >  Staatssecretaris Schlitz en Spaanse collega bezoeken Zorgcentrum na Seksueel Geweld

Staatssecretaris Schlitz en Spaanse collega bezoeken Zorgcentrum na Seksueel Geweld

BRUSSEL 02/06 - Federaal staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) heeft samen met de Spaanse minister voor Gelijkheid Irene Montero (Podemos) het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) in de Brusselse Marollen bezocht. Met het bezoek zet Schiltz haar engagement bij om samen te werken met het middenveld.

In ons land zijn er momenteel drie Zorgcentra na Seksueel Geweld, in Gent, Luik en Brussel. Op 8 maart, op Wereldvrouwendag, had Schiltz het centrum in Gent bezocht samen met premier Alexander De Croo en begin mei was er een bezoek aan dat in Luik. Woensdag was de Belgische staatssecretaris trots dat ze de werking van het centrum in Brussel aan haar Spaanse tegenhanger Montero kon voorstellen.
 
"Onze ondersteuningssystemen voor slachtoffers van seksueel geweld zijn een maatstaf in heel Europa en minister Montero zou deze aanpak graag in elke Spaanse regio willen aanbrengen", vertelt staatssecretaris Schlitz.
 
In ons land openden de eerste drie ZSG's in 2017. De Vivaldi-regering is van plan om er tegen 2024 nog zeven te openen, met drie nieuwe al in 2021 in Leuven, Charleroi en Antwerpen. Zo heeft elke burger binnen een uur van zijn of haar thuis toegang tot een ZSG.
 
Door naar een ZSG te gaan, vindt het slachtoffer onmiddellijk multidisciplinaire ondersteuning van personeel dat in de problematiek is opgeleid: een forensisch arts, een politieteam, psychologen en verpleegkundigen. Het bewijsmateriaal wordt verzameld en enkele maanden bewaard, zodat het slachtoffer later een klacht kan indienen.

CP Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: