Nieuws  >  Artsen-apothekers: een donderslag bij heldere hemel in Frankrijk

Artsen-apothekers: een donderslag bij heldere hemel in Frankrijk

Opinie

BRUSSEL 14/06 - Een decreet dat op 30 mei is gepubliceerd in de Franse "Journal Officiel" doet veel stof opwaaien. Er is namelijk sprake van een nieuw statuut van de huisapotheker. Die zal, met akkoord van de betrokken patiënt, zelf voorschriften mogen hernieuwen voor chronische geneesmiddelen en de dosering ervan aanpassen als hij dat wenselijk acht. Hij mag dat doen bijvoorbeeld bij de follow-up van diabetes, astma en hypertensie, ongeacht het advies van de arts en dus ook in woonzorgcentra. Zou dat ook kunnen gebeuren in België?

Tijd en geld besparen

Die opmerkelijke beslissing beoogt de patiënt een plezier te doen. De patiënt verliest (?) dan geen tijd meer om naar zijn arts te gaan om de gebruikelijke behandeling te bespreken, en dat bespaart de sociale zekerheid geld (want minder medische consultaties). Tweede argument: de wachtkamers, die hier en daar overvol zitten, ontlasten. Ten derde: een oplossing bieden voor het tekort aan artsen. Ook wordt naar voren geschoven dat de apotheker een bevoorrechte partner van de patiënt is, die hem over het algemeen goed kent.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: