Nieuws  >  Wat als... uw EMD-leverancier morgen failliet verklaard wordt?

Wat als... uw EMD-leverancier morgen failliet verklaard wordt?

Opinie

GENT 17/06 – Stel u voor: van de ene dag op de andere is uw EMD-leverancier failliet. Er is geen helpdesk meer, de servers draaien niet meer, bugs worden niet meer gecorrigeerd. Voor gelijk welke praktijk zou dat een ware ramp zijn. Wie ooit de overgang maakte van het ene naar het andere EMD-pakket, weet dat dit nooit perfect verloopt.

Het Elektronisch Medisch Dossier (EMD) is dé centrale pijler waarrond de huisartsgeneeskunde is opgebouwd. Hoe het EMD functioneert wordt in belangrijke mate bepaald door een werkgroep binnen het RIZIV die de minimale vereiste functionaliteiten, connectiviteit-mogelijkheden, privacy beveiligingsnormen enzovoort vastlegt.

Het zijn privé-investeerders die via firma's hun versie van de EMD-software op de markt brengt. De jaarlijkse licentie daarvan wordt betaald door de huisarts die daarvoor een premie krijgt van de overheid. Hij/zij krijgt die premie alleen als het EMD-pakket is goedgekeurd door die RIZIV-werkgroep. Die erkenning én de bijhorende subsidiëring maakt het moeilijk voor firma's om concurrentieel of vernieuwend ten opzichte van elkaar te zijn.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: