Nieuws  >  Vrijheid 2.0...bent u er klaar voor?

Vrijheid 2.0...bent u er klaar voor?

Opinie

BRUSSEL 28/06 - Nu België zowaar tot de toplanden behoort wat vaccinatie betreft, staat niks onze felbevochten vrijheid nog in de weg. Of zo lijkt het toch…

Heel wat landen vertoeven in code oranje, wat betekent dat reizen nog altijd wordt afgeraden, maar niet verboden is. Mensen kunnen dus over de landsgrenzen heen naar hun keuzebestemming.

Toch wordt reizen niet zo makkelijk als in pre-covidtijd. Er zijn een aantal obstakels die moeten uit de weg geruimd worden.

Je moet een paspoort kunnen tonen, waarop je vaccinatiestatus staat. Sommige landen eisen nog altijd PCR-testen, ook al ben je volledig gevaccineerd. Ook het tijdstip van de PCR-test kan nog al eens variëren. Eenzelfde land kan om de haverklap de regels wijzigen, waardoor reizigers alsnog hun PCR-test dienen uit te stellen.

Kinderen dienen vaak ook getest, wat extra rompslomp met zich meebrengt.

De huisartsen worden zodoende heel vaak overspoeld met aanvragen voor tests voor de vakantie. Een taak die eigenlijk niet voor hen is. Testcentra zullen naar alle waarschijnlijkheid overspoeld worden door mensen met vakantieplannen. Want heel wat huisartsen verwijzen reizigers gewoon door naar die centra. Iets waar ik trouwens volledig achter sta.

Huisartsen moeten kunnen zich focussen op datgene waar ze voor opgeleid zijn. Zolang de draagkracht van de praktijk niet teveel wordt overschreden, kan een huisarts de testing zelf nog doen. Maar als de mensen zich met bosjes aandienen, dan moeten we kunnen rekenen op de inspanningen van de testcentra.

Reizigers dienen ook rekening te houden met vaak gestegen vliegprijzen. De vakantiebestemmingen zijn er dikwijls niet goedkoper op geworden, wat maakt dat velen het dichter bij huis zoeken.

Deze week bleek dat Brussels Airlines reeds bijna alle staatssteun heeft opgesoupeerd… Wees er maar zeker van dat de consument dit de komende jaren zal blijven voelen. Het geld moet ergens vandaan komen.

In augustus zullen enkele grotere festivals hernemen. Het valt af te wachten welke invloed dit zal hebben op het aantal besmettingen. Het kan goed zijn dat, omwille van de hoge vaccinatiegraad, alles nog wel zal meevallen. Evengoed kan het de verkeerde kant uitgaan, met een stijgend aantal besmettingen.

Kijken we maar naar wat recentelijk in een rusthuis is gebeurd. Alle inwoners waren volledig gevaccineerd. Toch zijn daar op korte tijd 12 bewoners overleden. Vermoedelijk speelt de zogenaamde delta-variant hierin een rol. Dat moet nog verder onderzocht worden. Het illustreert alleen maar dat een zekere mate van vrijheid nooit met zekerheid verworven is.

En dan vergeten we misschien nog het belangrijkste : het virus kan zijn gedrag ook wijzigen, waardoor de kleur van landen eensklaps kan veranderen, met alle gevolgen van dien. Het kan dus zomaar gebeuren dat je, eens terug van reis, in verplichte quarantaine moet gaan.

Een verplichting is natuurlijk één zaak, of er daadwerkelijk controle over zal gebeuren, is weer een ander paar mouwen. In veel gevallen gebeurt die controle niet of nauwelijks.

Zie bovendien maar naar wat in sommige gebieden in Portugal op dit ogenblik gebeurt, waar een lockdown opnieuw wordt afgekondigd.

Het kan snel keren…

Ook het slechte nieuws betreffende de testresultaten van het nieuw vaccin Curevac toont dat we nooit op onze lauweren moeten rusten, en dat we ten allen tijde alert moeten blijven.

Dat moet trouwens één van de grote lessen worden uit gans deze covidcrisis : absolute zekerheden bestaan niet. Elke vorm van zekerheid kan door de wetenschap vroeg of laat onderuit gehaald worden, waardoor we onze bestaande kennis moeten bijstellen.

Vandaar ook de titel van deze bijdrage : vrijheid 2.0.

Vrijheid is nooit definitief verworven. Ze is meestal fel bevochten, en zal altijd een ongrijpbaar concept zijn dat we met het nodige respect zullen moeten blijven behandelen.

Dr. Wouter Van den Abeele

Huisarts

Zelzate

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Dr. Wouter Van den Abeele • MediQuality

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: