Nieuws  >  Tweede prik met vaccin AstraZeneca nu voor iedereen mogelijk na acht weken: praktische afspraken

Tweede prik met vaccin AstraZeneca nu voor iedereen mogelijk na acht weken: praktische afspraken

BRUSSEL 01/07 - Het Brits-Zweedse farmaconcern AstraZeneca heeft woensdag de beloofde 700.000 vaccins aan België geleverd. Daardoor is een tweede prik met het vaccin nu voor iedereen mogelijk na acht weken. Dat meldt de Taskforce Vaccinatie.

Momenteel zijn er nog ongeveer 800.000 Belgen die hun eerste injectie met het AstraZeneca-vaccin kregen toen er nog twaalf weken voorzien waren tussen de twee injecties.

Op 12 mei beslisten de ministers van Volksgezondheid om deze termijn in te korten tot acht weken, maar op iedereen die voordien reeds gevaccineerd was met of uitgenodigd voor een vaccin van AstraZeneca, bleven de twaalf weken van toepassing. Het gaat vooral om 65-plussers en risicopatiënten, die voorrang hadden gekregen in de campagne.

Zij kunnen nu maximaal vier weken eerder optimaal beschermd worden, wat volgens de taskforce cruciaal is met het oog op de oprukkende deltavariant, de coronavariant die voor het eerst vastgesteld werd in India. 

Na twee dosissen met het AstraZeneca-vaccin bedraagt de bescherming tegen ernstige COVID-19 meer dan 90 procent. De betrokkenen zijn evenwel niet verplicht om de tweede dosis te vervroegen, ze mogen ook gewoon hun oude datum behouden.

In Vlaanderen zullen de meeste vaccinatiecentra volgende week waarschijnlijk al vrije momenten beschikbaar hebben voor afspraken voor een vervroegde tweede dosis. Om overbelasting van de helpdesks van de vaccinatiecentra te beperken, vraagt de taskforce dat mensen zoveel mogelijk zelf hun afspraak voor een tweede dosis herplannen. 

"Je kan vanaf donderdag al nagaan of er volgende week of later al tijdstippen beschikbaar zijn, via de bevestigingsmail van je afspraak voor de tweede dosis na twaalf weken", meldt de taskforce.

Meer uitleg is te vinden op https://www.laatjevaccineren.be/tweede-dosis-astrazeneca-vervroegen.

Mensen die in Brussel wonen en in aanmerking komen voor een vervroeging met meer dan een week, ontvingen al een sms. Zij kunnen hun tweede afspraak verplaatsen door het callcenter te bellen op 02/214 19 19.

Afhankelijk van de beschikbare tijdstippen en vaccins in de vaccinatiecentra, kunnen mensen in Wallonië die hun tweede dosis AZ-vaccin tot 8 weken willen vervroegen de datum van hun tweede afspraak wijzigen. Hiervoor moeten ze wel naar hetzelfde centrum gaan als naar dat van de eerste injectie. De vervroeging van de datum van de 2e AZ-afspraak zal al vanaf deze vrijdag 2 juli 2021 mogelijk zijn in de grote meerderheid van de vaccinatiecentra in Wallonië.
 
Meer info via het callcenter van Wallonië (0800/45.019).

Belga, taskforce vaccinatie

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: