Nieuws  >  Wat brengt de nabije toekomst? Pleidooi voor voorzichtig optimisme

Wat brengt de nabije toekomst? Pleidooi voor voorzichtig optimisme

Opinie

BRUSSEL 06/07 - De oprukkende deltavariant zou wel eens roet in het eten kunnen gooien. Een vaccinatieritme dat begint te sputteren wegens verlofperiode, in combinatie met een variant die zeer besmettelijk is, het zou wel eens een giftige cocktail kunnen betekenen. Emma Hodcroft, een Brits-Amerikaanse epidemiologe, schetst in De Standaard van 3 juli de gevaren die de komende weken en maanden op ons af zouden kunnen komen.

Europa kleurt groen, toch grotendeels. Er zijn een paar gebieden waar oranje en rode tinten beginnen binnen te sluipen. Portugal is één voorbeeld, Spanje heeft ook reeds enkele zones die er minder rooskleurig uitzien. Een groep van zo'n 2.000 feestzoekers wordt op Mallorca vastgehouden, wegens besmettingen.

In België is ondertussen een derde van de bevolking volledig gevaccineerd. Dus twee derde heeft nog geen vaccin gehad, of slechts één.

De oprukkende deltavariant zou wel eens roet in het eten kunnen gooien. Een vaccinatieritme dat begint te sputteren wegens verlofperiode, in combinatie met een variant die zeer besmettelijk is, het zou wel eens een giftige cocktail kunnen betekenen. Emma Hodcroft, een Brits-Amerikaanse epidemiologe, schetst in De Standaard van 3 juli de gevaren die de komende weken en maanden op ons af zouden kunnen komen.

Haar voornaamste conclusie luidt dat we er vooral moeten voor zorgen dat we in eigen land de zaak onder controle houden, dat we de verspreiding van het virus zoveel als mogelijk binnen de perken houden. Als er dan een nieuwe variant geïntroduceerd wordt, dan zorgt de combinatie van een redelijke vaccinatiegraad en een beperkte verspreiding er wel voor dat die niet gevaarlijk kan worden.

Hodcroft is gespecialiseerd in fylogenetica. Door middel van de analyse van genetische mutaties in het virus nagaan hoe het virus zich verspreidt over onze planeet. Zeker in dit stadium van de pandemie een tak van de genetica die veel relevante informatie kan bieden.

De voorbije golven zijn er telkens gekomen op het moment dat we dachten dat we alles onder controle hadden. Dezelfde fout mogen we niet opnieuw maken.

De epidemiologe zegt bovendien dat we de grenzen niet eeuwig kunnen sluiten voor de buitenwereld.  Dat is geen optie, de collateral damage zou niet te overzien zijn.

Ze wijst erop dat sars-CoV-2 een blijver is. We zullen dus moeten leren leven met dit beestje, of we dit nu leuk vinden of niet.

Zij benadrukt ook dat nog heel wat landen te weinig genoomanalyse doen om een goed beeld te krijgen van de vele varianten en mutaties die wereldwijd circuleren. Er blijven dus nog heel wat blinde vlekken op de wereldkaart. Dit is een probleem vermits er misschien actueel reeds nieuwe varianten circuleren waarvan we het bestaan nog niet kennen. Als zo'n variant plots opduikt, valt het te hopen dat de bestaande vaccins hier voldoende tegen beschermen, iets wat nog niet zeker is.

De wetenschap staat dus voor nog heel wat uitdagingen de komende tijd. Wie denkt dat de kous af is eens de westerse wereld gevaccineerd is, slaat de bal compleet mis.

Grote delen van het continent hebben nu nog steeds een lamentabele vaccinatiegraad, met bijkomend nog heel wat overlijdens. Ons westers kapitalistisch systeem heeft voorlopig geen antwoord op gelijkwaardige vaccinatietoegang voor elke aardbewoner.

Economische wetmatigheden liggen hier voor een groot stuk aan de basis van. Ook dit probleem moet dringend aangepakt worden. Het volstaat niet om de wetenschap van het virus te ontrafelen, of om performante vaccins te ontwikkelen. Er moet ook nagedacht worden over een methode om de nieuwste technologieën op medisch vlak voor elk land op aarde op slimme wijze toegankelijk te maken.

Het uitroeien van een dodelijk virus wereldwijd zal alleen maar slagen als je iedereen mee hebt in het verhaal. Als protectionisme en afscherming van technologie niet worden beteugeld, dan vrees ik, zullen we bij toekomstige virusuitbraken in dezelfde valkuilen trappen.

Dr. Wouter Van den Abeele

Huisarts

Zelzate

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Dr. Wouter Van den Abeele • MediQuality

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: